Factcheck: Pepermuntolie laat spinnen niet uit je huis verdwijnen

Factcheck: Pepermuntolie laat spinnen niet uit je huis verdwijnen

Girlscene claimt op hun website, in een artikel geschreven door Roos-Sanne dat je met pepermuntolie nooit meer spinnen in huis hebt. “Je hebt alleen een plantenspuit nodig, met wat water en pepermuntolie. Dit wordt bij elkaar gemengd. Vervolgens spuit je het spul op plekken in huis waar spinnen zitten en zo verdwijnen de spinnen uit huis.” Experts geven aan dat dit niet zo eenvoudig is als er wordt beschreven in het artikel.

Deze claim kwam op 11 november naar buiten. Pepermuntolie zou een wondermiddeltje zijn om spinnen uit je huis weg te drijven. Het middel, zou je volgens het artikel, moeten spuiten op alle favoriete plekken van de spinnen. Denk hierbij aan donkere plekjes en hoekjes in huis. De claim geeft ook aan dat het tijdrovend klusje kan zijn om alle plekjes van de spinnen te vinden en dat je het middel niet vaak hoeft te gebruiken en het daarom effectief is.

Klopt het?

Klaas Verhoek is ongediertebestrijder en eigenaar van zijn bedrijf Verhoek Hygienic. Hij bestrijdt ongedierte, zoals spinnen in huis. “Pepermuntolie zorgt voor een irritatie bij spinnen en spinnen vinden dit middel niet fijn. Het geeft namelijk een gloeiend branderig gevoel. Pepermuntolie moet je aanbrengen op de oppervlakte waar spinnen zitten. Dit klopt dus wat er in het artikel wordt beweerd. De spin gaat dan het oppervlakte vermijden omdat dit voor irritatie zorgt”, aldus Verhoek.

“Echter verplaatsen de spinnen naar een andere plek in huis waar geen pepermuntolie zit. Spuit jij het spul in een bepaald hoekje en 1,5 ernaast spuit je het niet, dan zitten de spinnen vervolgens op die plek. Het zou dus betekenen, als je spinnen uit je huis wilt krijgen, dat je het door je hele huis moet aanbrengen”, gaat Verhoek verder. “Met dit klusje ben je wel even zoet en daarnaast is de werking van olie ook beperkt qua tijd en niet lang effectief. Pepermuntolie helpt dus spinnen uit bepaalde plekken te drijven, maar niet uit je huis. Een spinnenvrij huis krijg je nooit.”

Er is onderzoek gedaan door universiteiten uit Duitsland en Canada naar de werking van pepermuntolie op spinnen. Het middel is op drie verschillende vrouwelijke spinnen getest. Uit het onderzoek blijkt dat de ene soort spin wel reageert op het middel en de ander minder. Daarnaast is het nog onduidelijk welke chemicaliën uit pepermuntolie effect hebben op de spin. Er is namelijk een hoge concentratie van pepermuntolie gebruikt. Het middel zou effectief kunnen zijn tegen spinnen, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.

Andere methodes

In Nederland onderscheiden we twee soorten spinnen: de jagende spin en de webbouwende spin. Verhoek geeft aan dat er andere manieren zijn om spinnen uit je huis te krijgen. “Bij de jagende spin, is het handig om naden en kieren af te kitten. De jagende spin zit namelijk meestal in naden en kieren. Bij webbouwende spinnen speelt verlichting een grote rol. Webbouwende spinnen maken namelijk een web en wachten af totdat er een insect in komt. Licht trekt insecten aan dus bouwen de spinnen hun web dicht bij het licht”, aldus Verhoek

Conclusie

De uitspraak dat je nooit meer spinnen in huis hebt door pepermuntolie is onjuist. Er is nog niet duidelijk wat precies de werking is van pepermuntolie en hoe effectief het is. Echter, kan je wel stellen dat sommige soorten spinnen verdwijnen van bepaalde plekken als je pepermuntolie spuit, maar voor hoe lang is onduidelijk. Het artikel wordt dan ook als onwaar beschouwd doordat ze er duidelijk in vermelden dat het middel zorgt dat je nooit meer spinnen in huis hebt.

Over de auteur

Anne Schuuring

Mijn naam is Anne Schuuring en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek. Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en culturele onderwerpen. Na mijn studie lijkt het mij leuk om achter de schermen te werken bij tv-programma's.