‘Sinds ik ben begonnen met de anticonceptiepil merk ik dat ik minder behoefte heb aan seks’

‘Sinds ik ben begonnen met de anticonceptiepil merk ik dat ik minder behoefte heb aan seks’

De anticonceptiepil, gemaakt door: jarmoluk, pixabay

Er wordt steeds vaker gesproken over de nadelige gevolgen van de anticonceptiepil. Een van deze effecten zou zijn dat vrouwen een lagere seksdrive ervaren. Volgens Somatisch seksuoloog Hinke Visser klopt dit, maar denken veel meer vrouwen dat ze een verlaagd libido hebben door de pil dan eigenlijk zo is.

“Libido betekent seksdrift, seksdrift is ook iets dat gezien wordt als ouderwets. Omdat het veel complexer is dan alleen het hebben van een biologische drift van seks. Door de evolutie is er veel meer bij komen kijken”, vertelt Hinke Visser. De definitie van libido verschilt ook namens wetenschappers, sommige zeggen dat het niet bestaat en andere zeggen van wel. “Wat je nu heel erg ziet in onze cultuur is dat het woord libido gebruikt wordt om wat alles dat onder seksueel disfunctioneren valt te beschrijven. Terwijl dat niet per se zo hoef te zijn.”

Een andere oorzaak van minder zin hebben in seks is bijvoorbeeld dat het mentaal minder goed met een vrouw gaat. “Ook hierdoor kan je minder behoeft hebben in seks, dan is het mentale aspect de oorzaak. Dan is dat niet per se van ‘ik heb een laag libido. Het is nu een soort stopwoord geworden”, volgens Hinke.

Er zijn hiernaast ook nog andere oorzaken die verwart kunnen worden met een laag libido, maar die wel veroorzaakt kunnen worden door de pil. Zo kan er volgens Hinke sprake zijn van vaginale droogheid, waardoor het lastiger wordt om opgewonden te raken. “Dit is dan omdat je natuurlijke hormonen als het ware geblokkeerd worden.”

Maar het kan ook zo zijn dat je seksdrive wel lager wordt als gevolg van dat een vrouw de pil slikt. Waarom dit zo is en wat je kunt veranderen legt sexual health educator en schrijver van het boek de waarheid over seks,Rik van Lunsen uit in de onderstaande reportage uit. Hiernaast deelt Demi Binnendijk haar verhaal, zij ervaart namelijk een lager libido sinds dat zij is begonnen met de anticonceptiepil slikt. Beluister hieronder de reportage.

Over de auteur

Vera Warmenhoven

Onderzoeken en mensen informeren is waar ik, Vera Warmenhoven, mij mee bezig houd. Sinds 2005 woon ik al in Zoeterwoude, geboren en opgevoed. Mijn interesse liggen bij het buitenland, politiek en de maatschappij.