Waarom Poetin Oekraïne zo belangrijk vindt

Waarom Poetin Oekraïne zo belangrijk vindt

In februari werden er steeds meer troepen naar de grens van Oekraïne gestuurd. Rusland beweerde dat ze bezig waren met een militaire training. De rest van de wereld was hier een beetje sceptisch over. Dit gebeurde allemaal voor een grote bijeenkomst in Brussel waar Noord-Amerika en Europa bij elkaar kwamen om te praten over veel verschillende onderwerpen. Maar omdat Rusland opeens 100.000 troepen op de grens van Oekraïne zetten, draaide de bijeenkomst vooral om de vraag ‘Rusland wat ben je aan het doen aan de grens van Oekraïne?’. Voordat de bijeenkomst begon had Poetin een lijst gemaakt voor het westen met de volgende eisen:

  1. NATO wat een alliantie tussen de U.S., Canada en Europa is, moet stoppen met uitbreiden. Dit betekent dat ze geen nieuwe leden meer toe laten.
  2. Dat de NATO al zijn troepen terugtrekt uit Oost-Europa.
  3. Dat Amerika beloofd niet zijn allianties te beschermen in Oost-Europa met nucleaire

Als we willen weten waarom Poetin deze agressieve eisen had, moeten we terug in de tijd om de connectie tussen Rusland en Oekraïne te begrijpen.

De oorsprong van Rusland ligt in Kiev Roes, wat nu Oekraïne is. In andere woorden, het moderne Rusland heeft zijn originele oorsprong uit Oekraïne. Deze plekken zijn samengegroeid en uiteindelijk samen een deel geweest van de Sovjet-Unie. Ze zijn diep verweven, niet alleen in hun geschiedenis en cultuur, maar ook in hun economie en politiek. Na de tweede wereldoorlog werd de NATO (North Atlantic Treaty Organization) opgericht. De NATO hoopte de uitbreiding van de Sovjet-Unie af te schrikken. De Sovjet-Unie viel uit elkaar in 1991. De Sovjetrepublieken, zoals Litouwen, Letland, Wit-Rusland en ook Oekraïne werden onafhankelijk. Ze waren niet meer deel van de Sovjet-Unie. Dit betekent niet dat de culturele verwevenheid verdween.

Bijvoorbeeld de leider van de Sovjet-Unie toentertijd was Gorbachev, hij was de zoon van een Oekraïense moeder en Russische vader. In zijn ogen waren Rusland en Oekraïne samen één. Het was lastig voor hem om het als een onafhankelijk land te zien. Er was ook nog een jonge Rus die deze nieuwe splitsing niet kon accepteren, Vladimir Poetin. In 2005 declareerde Poetin dat de val van de Sovjet-Unie de ergste catastrofe is van de 20e eeuw en voor het Russische volk een oprechte tragedie is. De zorgen die Poetin had over de val van de Sovjet-Unie werden erger toen de vijand, het Westen, kwam opdagen bij al deze ex-Sovjet landen die nu onafhankelijk waren. Het Westen begon zijn ideologie te verspreiden over democratie en kapitalisme en nodigde ze uit om mee te doen aan hun militaire alliantie de NATO. Veel van deze landen begonnen mee te doen en werden lid van de Europese-Unie zoals Litouwen, Letland en Estland. Poetin was daar niet blij mee. Niet alleen is de Sovjet-Unie gevallen, maar deze landen zijn ook mee gaan doen met het Westen, de vijand. We weten dat Oekraïne hoorde bij wat nu modern Rusland is. Het is een dichtbevolkt en industrieel rijk land, waar veel culturele erfenissen uit komen en is de afgelopen jaren steeds meet pro-Europees geworden. Er zijn steeds meer prowesterse presidenten gekozen en het hecht zich steeds minder aan de Russische cultuur, wat Poetin steekt.

Meer dan de helft van Oekraïne zou het goed vinden om lid te worden van de Europese-Unie en 64% zegt het goed te vinden mee te doen aan de NATO. Poetin accepteert dit niet en probeert Oekraïne terug te krijgen. In 2014 had Poetin de Krim, een schiereiland van Oekraïne, bezet. In een artikel dat Poetin zelf heeft geschreven in juli 2021 legt hij zijn visie uit. Voor hem zijn Rusland en Oekraïne één volk, dezelfde historische en spirituele plek. De splitsing tussen de twee landen komt door externe machten zoals het Westen. Hij geeft een voorbeeld “Oostenrijk en Duitsland, de U.S. en Canada, ze leven naast elkaar en lijken etnisch en cultureel op elkaar en delen dezelfde taal maar blijven soevereine landen met hun eigen interesse met hun eigen beleid.  Ze hebben een duidelijke grens maar als je de grens passeert voelen burgers zich nog steeds thuis. Ze stichten families, studeren en werken. Dit gebeurt ook met miljoenen die in Oekraïne zijn geboren en nu in Rusland leven, we zien ze als onze eigen mensen.”

Het voelt voor Poetin net als dat Canada lid zou worden van een alliantie uit China. Hij zal de invasie zien als een bevrijding. Hij bevrijdt de Oekraïners die zijn weggetrokken door externe machten van het Russische moederland.

Over de auteur

Susanna Schellenbach Bueno

Student Journalist aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.