Is op wintersport gaan nog wel klimaat verantwoord?

Is op wintersport gaan nog wel klimaat verantwoord?

Pexels.com - Daniel Frank

OOSTENRIJK – Aankomende zaterdag is het zover voor regio noord- en midden Nederland: het is krokusvakantie. In de winter van 2022/23 werd er een record gevestigd, nog nooit gingen zoveel Nederlanders op wintersport, maar liefst 1.2 miljoen. Met als hoogtepunt de krokusvakantie. Maar is op skivakantie gaan nog wel klimaatverantwoord? 

Al weken wordt ernaar uitgekeken, de wintersportvakantie. Gezellig met de hele familie bepakt en bezakt minimaal twaalf uur in de auto naar de bergen. Een vooruitzicht met mooi weer en witte pistes. Dat is het ideale plaatje. Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Door klimaatveranderingen warmt de aarde op. De gevolgen daarvan zie je duidelijk terug in de bergen. Je ziet het steeds vaker groene bergen met een lijntje nep sneeuw. Op skivakantie gaan helpt dan ook niet. 

Vliegschaamte is een term die in Nederland inmiddels algemeen bekend is. Een term die minder bekend is onder de Nederlanders is skischaamte. Je schaamt je om op wintersport te gaan vanwege het klimaat. Dit door de autorit erheen, de nepsneeuw, de pistebully’s (machines die elke avond de piste plat maken), de skiliften en de accommodatie. Bij elkaar best een grote ecologische voetafdruk, toch? 

Marc Olefs, Head of Climate Impact department bij Geosphere Austria, vertelt dat je in Oostenrijk duidelijk effect ziet van de klimaatveranderingen. “Waar we vroeger meer sneeuw zagen, zien we nu ook vaak regen. Ook de sneeuw die op de grond ligt, smelt sneller door het stijgen van de temperatuur.” Dit zie je allemaal terug tijdens het skiën. Moet ik me nu schamen omdat ik hieraan bijdraag? Volgens Arjen de Graaf, directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, is skischaamte een term bedacht door de media. “Tijdens een weekend naar Barcelona stoot je evenveel energie uit als wanneer je een maand gaat skiën.” 

Om je ecologische voetafdruk tijdens de wintersport te verminderen, kan je met de trein naar je vakantiebestemming gaan. Dit vermindert je uitstoot met 70 procent over de totale vakantie. Ook word je uitstoot aanzienlijk verminderd door te kiezen voor een appartement in plaats van een hotel. 

Video gemaakt door: Loekie pruijn

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.