Bezoekers Negenmaandenbeurs budgetteren, maar stellen zwangerschap uit

Bezoekers Negenmaandenbeurs budgetteren, maar stellen zwangerschap uit

AMSTERDAM – Van 14 tot en met 17 februari vindt de Negenmaandenbeurs weer plaats in RAI Amsterdam, hét event voor aanstaande en jonge ouders. Uit onderzoek onder de bezoekers van het event is echter gebleken dat stellen een zwangerschap steeds vaker uitstellen vanwege verschillende onzekere factoren.

Kersverse ouders moeten veel ballen in de lucht houden op het gebied van werk, gezin, zorg en geld. Tijdens de Negenmaandenbeurs komen al deze facetten in verschillende vormen aan bod: van uitproberen en inspireren, tot leren en innoveren. Chelle Claassen, dienstverlener bij de Belastingdienst, helpt de bezoekers met vragen rondom zwangerschap: “We kunnen helpen met allerlei soorten toeslagen, inkomstenbelasting en waar mensen recht op hebben rondom zwangerschap.”

Het geboortecijfer in Nederland daalt al sinds 2010 en zwangerschappen worden vaker uitgesteld vanwege het ontbreken van financiële zekerheid en/of geschikte woonruimte, zo is gebleken uit onderzoek van het CBS en bezoekers van de Negenmaandenbeurs. Ook het aantal kinderen dat per vrouw wordt geboren, daalt. Dit heeft tot gevolg dat zwangerschappen vaker worden uitgesteld en de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, stijgt.

“Ik denk dat de Negenmaandenbeurs voornamelijk ‘rompertjes winkelen’ is”, vervolgt Claassen. “Vorig jaar kregen we de opmerking dat we de minst leuke, maar meest belangrijke stand op de gehele beurs zijn. Er zijn mensen die totaal voorbereid komen, maar we zien ook stellen die lerende zijn en nog van alles te weten willen komen.”

In bovenstaande videoreportage ging verslaggever Jayson naar de Negenmaandenbeurs en sprak daar met enkele bezoekers.

Over de auteur