Zorgdruk bij huisartsen zal in de toekomst toenemen

Zorgdruk bij huisartsen zal in de toekomst toenemen

Foto: Tim van Etten was vrijdag 8 maart te gast bij ons in de studio

Door: Doris Steijger

NEDERLAND – De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwen in een gezamenlijk rapport (verschenen maandag 4 maart) dat zij onvoldoende mogelijkheden hebben om commerciële huisartsenketens te controleren. Dit baardt de onderzoekers grote zorgen. Zowel de NZa als de Inspectie merkt nu al dat de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg bij praktijken van huisartsenketen niet altijd op orde zijn. Commerciële bedrijven hebben vaak te weinig mensen in dienst en te veel patiënten, waardoor het zorg niveau lager ligt.

Op dit moment zijn slechts tientallen praktijken in handen van commerciële ketens. In de nabije toekomst kan dit marktaandeel veel groter worden, staat in het rapport. Zelfs zo groot dat bijna volledige regio’s voor huisartsenzorg afhankelijk zouden kunnen worden van commerciële bedrijven. Artsen in dienst van deze bedrijven hebben vaak de verantwoordelijkheid over te veel patiënten de zorgdruk is hierdoor bij hen ook hoog. Daarnaast hebben huisartsen de afgelopen jaren steeds meer taken toegedeeld gekregen en dragen zij nu een groot aandeel van de totale zorgverlening.

Een ander onderzoek uit 2018 concludeert:  Bijna 30 procent van de huisartsen gaat de komende vijf jaar met pensioen terwijl het lastig is om opvolgers te vinden. Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van signalen over tekorten in de huisartsenzorg. Vooral in gebieden met snel toenemende zorgvraag en vergrijzing. De zorgdruk bij de huisartsen zal voorloopig dus blijven toenemen. Dit gaat de patient ook merken, zo zijn er al nu al meerdere incidenten van dichte deuren en dubbele afspraken.

Vandaag was Tim van Etten (Huisarts en bestuurder LOVAH) bij ons in de uitzending:

Over de auteur

Doris Steijger

Doris Steijger is al sinds jonge leeftijd al volop geïnteresseerd in de wereld om haar heen, van natuur tot maatschappij, overal is een verhaal in te vinden. Deze nieuwsgierigheid komt dan ook goed van pas als redacteur van UPd8. In haar vrijetijd gaat ze graag naar musea, sporten, lezen of gezellig praten met vrienden. Of het nou een artikel is over de politiek of over theater, deze journaliste zet zich er volledig voor in om haar interesses en passie over te brengen op de lezer.