“Wandel Tijdens Je Werkdag zal invloed hebben op de algemene gezondheid in Nederland”

“Wandel Tijdens Je Werkdag zal invloed hebben op de algemene gezondheid in Nederland”

Bron: Unsplash

Wandelen tijdens je werkdag zal invloed hebben op de algemene gezondheid in Nederland, blijkt uit onderzoek van Stichting Wandelnet. De helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht en het aantal rokers en problematische alcoholgebruikers neemt al jaren nauwelijks af.  De stichting organiseerde op Wereldgezondheidsdag een opvallend evenement.

Op Wereldgezondheidsdag, donderdag 7 april 2022, zijn er verschillende evenementen georganiseerd om de algemene gezondheid in Nederland te verbeteren.

Het gaat nog niet goed met de algemene gezondheid in Nederland, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Het aantal rokers, problematische alcoholgebruikers en mensen met overgewicht neemt de laatste jaren nauwelijks af. Terwijl er in 2018 een Nationaal Preventieakkoord is gesloten om deze aantallen snel te laten dalen. Het ministerie van volksgezondheid laat via een recente kamerbrief aan onze redactie weten hoe ze ervoor willen zorgen dat de algemene gezondheid in Nederland toch nog snel verbeterd:

Staatssecretaris Maarten van Ooijen zegt: “Het doel is om in 2040 een samenleving te creëren waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Dit betekent dat er geen minderjarige of zwangere vrouwen meer roken en maximaal 5% van de volwassenen. De komende jaren zal er een steeds hogere belasting komen op rookwaren en zal het aantal verkooppunten snel afnemen.”

Ook moet in 2040 het overmatig alcoholgebruik van Nederlanders verminderd worden tot 5% (nu 8,9%), dat maximaal 25% van de jongeren onder 18 jaar ooit alcohol heeft gedronken (nu 45%), en dat het alcoholgebruik van zwangeren is teruggebracht naar 4% (nu 8,9%). “Er is nog het nodige te doen om deze doelstellingen te halen. Ik signaleer dat er voor alcohol sprake is van een breed probleem: het drinken van alcohol is normaal en breed geaccepteerd in onze samenleving en we onderschatten de gevolgen en risico’s van alcoholgebruik voor onszelf én voor onze kinderen. Dat moet veranderen. De komende periode verken ik hoe we de ongezonde keuze voor alcohol moeilijker kunnen maken. Ik wil komen tot bewezen effectieve maatregelen en verwacht op die manier ook de sociale norm ten aanzien van alcohol te veranderen. Ik zal u hierover na de zomer informeren”, aldus van Ooijen.

Het aantal mensen met overgewicht is het meest opvallends. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 50% van de Nederlandse bevolking lijdt met overgewicht. In 2040 wil het Ministerie dit terug dringen naar 38%. “Voedselconsumptie, wat we eten, wordt onder meer sterk beïnvloedt door onze voedselomgeving. De verleiding tot ongezond voedsel is in de fysieke en online omgeving overvloedig aanwezig. De dagelijkse voedselomgeving moet gezonder. Een van de maatregelen om dit op te lossen is dat we op korte termijn een suikerbelasting gaan invoeren en de btw op groente en fruit terugbrengen naar 0%”, beweert van Ooijen.

Naast de extra maatregelen die het ministerie van Volksgezondheid gaat invoeren zijn er verschillende initiatieven geweest op Wereldgezondheidsdag om aandacht te vragen voor de fysieke en mentale gezondheid. Stichting Wandelnet organiseerde een speciale dag voor werkend Nederland. Op deze dag werd er een speciale route uitgezet in Rotterdam.

Wandel tijdens je werkdag is bedoeld voor mensen die thuis of op kantoor werken en daardoor vele uren niet in beweging komen. Dit is slecht voor de gezondheid volgens de stichting. Fulltime medewerkers zitten gemiddeld negen uur stil op een dag. Hierdoor is de kans op overgewicht groter.

Door te wandelen in je pauze, tijdens een vergadering of tijdens het brainstormen ben je ook geconcentreerder, energieker en creatiever. Een frisse lucht, rustige omgeving en het liefst veel groen levert het meeste succes op. Niet alleen de fysieke gezondheid wordt dus verbeterd maar juist ook de mentale gezondheid. Een kans op een burn-out of depressiviteit wordt kleiner.

Tijdens de corona-lockdowns is wandelen populairder dan ooit geworden. Dit gebeurde voor, tijdens en na het werk. Uit onderzoek van stichting Wandelnet blijkt dat 83% van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen tijdens de pandemie, dit wandelgedrag willen vasthouden.

De stichting hoopt op de Wereldgezondheidsdag zoveel mogelijk werkgevers te hebben overtuigd om het wandelen tijdens je werkdag te blijven stimuleren.

Over de auteur

Joep Kok

Ik vertel en luister graag naar verhalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *