Van Kinderdroom tot baan als Vulkaanfotograaf

Van Kinderdroom tot baan als Vulkaanfotograaf

Op een paar meter afstand van een stromende rivier van heet lava staat Jeroen van Nieuwehove foto’s te maken van omhoog spuwend magma als vulkaanfotograaf in IJsland. Als kind was Jeroen al een groot fan van vulkanen. “Nu ik in IJsland woon, is het een droom die uitkomt dat ik vulkanen van zo dichtbij kan fotograferen.”**

De passie voor vulkanen begon bij Jeroen als kind bij het bekijken van vulkaandocumentaires. “Ik raakte zo gefascineerd dat wij als mensen toch dicht bij zulke vulkanen kunnen komen en dit kunnen meemaken.” Toen hij ouder was, ging hij al twee keer naar IJsland in 2014 om het natuurfenomeen van dichtbij te zien. “Helaas kon ik hier geen foto’s van maken doordat het heel afgelegen lag, en door het slechte weer konden we niet dichtbij komen. Een paar jaar later, toen ik naar IJsland ging verhuizen, bleef die kinderdroom in mijn hoofd om zo’n vulkaan van dichtbij te fotograferen.”**

De laatste 3 jaar is deze kinderdroom uitgekomen, doordat het gebied Fagradalsfjall weer tot leven kwam na 800 jaar. “Hiervoor had je een keer in de 5 jaar een vulkaanuitbarsting in IJsland, nu is het al snel één keer in de 12 maanden.” Dit heeft ervoor gezorgd dat Jeroen al meerdere fotoreportages heeft kunnen maken over vulkaanuitbarstingen. In 2022 won hij de eerste prijs in de categorie Abstract in de World Landscape Photographer wedstrijd met zijn foto Lava Dragon. “Het mooie aan dit werk is dat je altijd wat anders ziet en nooit van tevoren weet wat je gaat maken. Zoals met die winnende foto. Ik had nooit kunnen bedenken van tevoren dat ik dat zou gaan zien en dat houdt het voor mij spannend en leuk.”

Hoewel de groei van vulkaanuitbarstingen mooie plaatjes oplevert, zorgt het ook voor ellende bij de IJslanders. In de reportage vertelt Jeroen over de invloed die dit heeft op zijn baan als vulkaanfotograaf.

Over de auteur

Leon Hart

Leon Hart (18) woont in De Goorn en is eerstejaars student op de school van journalistiek in Utrecht. Hij maakt zich hard voor: gelijkheid, de waarheid en transparantie. Onderwerpen die hem aanspreken zijn: politiek, conflicten en de maatschapij.