‘Wat doe jij in Vredesnaam?!’

‘Wat doe jij in Vredesnaam?!’

LEIDEN – 21 september in 1981 is tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Ook in Nederland staan we hierbij stil en wordt dit de hele week, de vredesweek, gevierd met allerlei activiteiten en kleine evenementen die door het hele land georganiseerd zijn. Zo zijn er de activiteiten in onder meer Utrecht, Zoetermeer, Leiden, Den Haag, Zwolle en ga zo maar verder. Wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid is het doel voor de Dag van de Vrede.

De vredesweek startte dit keer op zaterdag 18 september. De aftrap was in Zwolle met een vredesloop waar de vredesorganisatie PAX ook aanwezig was. De organisatie PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken zij aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Elk jaar heeft de vredesweek een ander thema en staat men stil bij een ander aspect van vrede. Voorgaande thema’s zijn bijvoorbeeld: Generaties in Vrede en Vrede verbindt verschil. Dit jaar wordt er stil gestaan bij het thema ‘Inclusief Samenleven; Wat doe jij in Vredesnaam?!’.

Dinsdag 21 september was er op de internationale dag van de vrede ook een vredesontmoeting georganiseerd bij de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door Diaconaal Centrum De Bakkerij. Al meer dan zes eeuwen lang wordt er in het midden van Leiden, aan de Oude Rijn, vanuit de kerk hulp gegeven aan Leidenaren. Denk hierbij aan brood, turf, soep, geld, kleding en kraampakketten. Vroeger was hier namelijk ook de Armenbakkerij, waar brood gebakken werd voor de armen. Sinds 1986 is het Diaconaal Centrum De Bakkerij een modern centrum voor kerkelijke hulp en dienstverlening geworden. Daarnaast is het ook een thuisplek en uitvalsbasis voor ruim twintig organisaties en projecten op maatschappelijk gebied waarvan de doelstelling nauw verwant is aan die van de Diaconie: het helpen van mensen.

Het is daarom niet gek dat het Diaconaal Centrum de hoofdorganisator is van de Vredesontmoeting in Leiden. Tamara Breton, hoofd organisator van de Vredesontmoeting, stond mij te woord in deze reportage. Daarnaast is zij al ruim zeven jaar werkzaam bij het Diaconaal Centrum. Deze organisatie helpt jaarlijks honderden mensen in nood. Diaconie Protestantse Gemeente Leiden (PGL) werkt nauw samen met de Rooms-Katholiek Diaconie Leiden en zij geven hulp aan ieder die dat nodig heeft, ongeacht afkomst of religie. Ze helpen eigenlijk waar geen hulp is.

In het programma zijn er allemaal verschillende sprekers en muzikanten geregeld. Zo was er een feministe, een militaire vredesduif, een humanitaire levensgenieter en een kunstzinnige duizendpoot. Daarnaast werden er enkele “Come Together Songs” van Hagara Feinbier uitgevoerd door Tilde van Haaster van Zangschool Sirene. Dit zijn eenvoudige meerstemmige liederen uit de wereldmuziek: Canons, Mantra’s en Gospel. Deze volksliederen komen soms al uit oeroude culturen. Verder werd er tussen de muzikanten en sprekers even een moment stilte gehouden om echt stil te staan bij de vrede.

Naast de Dag van de Vrede hebben we ook de Dag van de Vrijheid, is dit dan niet hetzelfde? Nee. Tuurlijk loopt de vrijheid erg overeen met vrede, maar toch zijn er veel verschillen. Vrede kan je hebben door het niet hebben van oorlog of door het niet hebben van ruzie, maar je hebt ook vrede waarbij je in vrede bent met jezelf. Bij vrijheid hebben we natuurlijk de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, maar door te veel door te slaan in het delen van je mening kan je iemand anders weer tegen het borst stoten. Hierin staan vrijheid en vrede tegenover elkaar.

In deze reportage krijg je een kort beeld van hoe een vredesontmoeting er uit ziet, hoe het eraan toe gaat en hoe het is ingedeeld qua activiteiten. Tamara Breton vertelt over het programma en over de Dag van de Vrede in samenhang van de vredesontmoeting. Voor meer informatie over de vredesweek en/of activiteiten in jouw buurt kan je kijken op de website van PAX vredesweek 2021. Hierin staat een overzicht van alle activiteiten die zijn geweest of die nog moeten komen.

Dus Wat doe jij in Vredesnaam?!

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.