Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Voorstelling Groene Garderobe: “Klaar met merken die ons greenwashen”

Voorstelling Groene Garderobe: “Klaar met merken die ons greenwashen”

De fast fashion industrie is een van de meest vervuilende en mensonterende handel in de wereld. Met ons koopgedrag kunnen we daar verandering in brengen. Modejournalisten Annuska Toebast, Dieuwertje de Wagenaar en Sara Dubbeldam laten zien dat mode ook op een andere manier kan.

De theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht stroomt langzaam vol. Presentatrices Marjon Moed en Amy Hillaert komen het podium op en de spotlights springen aan. De modejournalisten die te gast zijn in de voorstelling worden met groot applaus onthaald door het publiek. Onderzoeker bij het HU-lectoraat Marketing & Customer Experience Annuska Toebast bijt het spits af met haar presentatie over de vervuilende fast fashion industrie, die het publiek de ogen doet openen. Ze vertelt wat voor effect onze kleding heeft op onze leefomgeving; bossen die gekapt worden voor katoenplantages, kledingstukken die terechtkomen op een afvalberg aan de andere kant van de wereld en de mensonvriendelijke arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Toebast komt met duurzame oplossingen zoals het ruilen, lenen en huren van kleding. Allemaal nieuwe en moderne manieren om de vervuilende productie van kleding tegen te gaan.

Dieuwertje de Wagenaar, expert op het gebied van duurzaam textiel en bio-gebaseerde materialen, neemt plaats op de bank. Daar spreekt ze met de presentatrices over een andere manier van kledingproductie. Ze introduceert het publiek in de circulaire mode-industrie, waar er duurzaam en efficiënt wordt omgegaan met grondstoffen die gebruikt worden voor de kledingproductie. Dieuwertje houdt zich bezig met bio-gebaseerde materialen, zoals kledingstukken die bestaan uit schimmels en gekleurd worden door bacteriën.

Ook Sara Dubbeldam neemt plaats op de bank, waar ze vol enthousiasme spreekt over tweedehandskleding, duurzaam geproduceerde mode en eerlijke kledingmerken. Sara heeft een blog genaamd: ‘When Sara Smiles’, waarop ze haar eigen onderzoeken naar kledingmerken, kritische artikelen over de fast fashion industrie en uitgebreide merk analyses deelt. Haar inspiratie voor de blog ontstond uit haar eigen frustratie dat er weinig informatie was over merken die eerlijk zijn. Ze wist niet waar ze moest beginnen als ze wilde bijdrage aan duurzame mode. Met deze blog hoopt Sara anderen concrete handvaten te geven in de wereld van duurzame mode. Sara Dubbeldam is ook activist op het gebied van duurzame mode. Haar missie is om te strijden voor een eerlijkere mode-industrie. “Ik laat mijn activistische stem horen omdat de tijd daar rijp voor is, we mogen klaar zijn met merken die ons greenwashen.”

Door de Rana Plaza ramp in Bangladesh, waar een kledingfabriek instortte en duizenden arbeiders om het leven kwamen, besloot Sara om haar koopgedrag te veranderen. “Er lagen labels van bekende fast fashion merken tussen het puin. Dat was het eerste besefmoment dat ik daar met mijn koopgedrag aan mee droeg.” Vertelt Sara.

Op haar Instagram-account deelt de blogger haar favoriete outfits die ze heeft gecreëerd met tweedehands kleding. “Zo hoop ik vrouwen te inspireren die hetzelfde zijn als ik, die houden van leuke kleding, er goed uit willen zien, duurzame mode willen dragen maar niet willen inleveren op stijl.” Vertelt Dubbeldam. “Ik hoop dat de voorstelling Groene Garderobe zaadjes heeft geplant bij de toeschouwers om aan de slag te gaan met een duurzamere kledingkast.”

Ter afsluiting van de voorstelling is er een modeshow met de kledingcollectie van modeontwerpster Eva Switynk in het thema van duurzame mode. De kledingstukken bestaan uit reststoffen van jeans en gordijnen. De modellen lopen vanuit het publiek naar het podium terwijl de spotlights hen volgen. Eén voor één tonen de modellen hun gerecyclede broeken, jassen en tops. De ontwerpster van de kleding loopt zelf ook als model mee. Aan het einde van de modeshow poseren de modellen naast elkaar op het podium om het publiek een totaal beeld te geven van de collectie. Modeontwerpster Eva Switynk studeerde Fashion and Textile Industry in Enschede. Voor een afstudeerproject maakte Eva haar eigen kledingcollectie op een bijzondere manier. “Kleding die op zo’n unieke manier gemaakt is, draag je met veel liefde, omdat je weet dat er veel tijd en werk in is gestopt.” Vertelt Switynk. Met deze collectie wil ze aandacht vragen voor de vervuilende fast fashion industrie. “Ik wil mensen bewuster maken door wat ik creëer.”

Op het Instagram-account @recurtain_ is de collectie van Eva Switynk te zien

Over de auteur

Liv Galjé

Liv Galjé, geboren in Zaandam, is beginnend journalist en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Haar passie voor de journalistiek begon al op jonge leeftijd. Ze heeft tijdens haar middelbare schooljaren op het Zaanlands Lyceum met bevlogenheid gewerkt op de redactie van de schoolkrant Prometheus, waar ze hoofdredactrice is geweest. Het was dan ook geen verassing dat ze de studie journalistiek ging doen. Ze zou graag de journalistieke wereld in willen duiken op het gebied van kranten, tijdschriften en televisie. Ook is haar ambitie om zowel achter als voor de camera te staan, om mensen het dagelijkse nieuws te brengen. Liv kijkt er naar uit om het prachtige historische Utrecht te ontdekken door nieuws te vergaren uit alle hoeken van de stad. Liv Galjé is te bereiken voor contact, nieuws en journalistieke tips via liv.galje@student.hu.nl