Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Extinction Rebellion organiseert die-in voor aandacht klimaatverandering

Extinction Rebellion organiseert die-in voor aandacht klimaatverandering

De demonstranten voor Hoog Catharijne na afloop van de demonstratie

De milieubeweging Extinction Rebellion organiseert iedere eerste maandag van de maand een zogeheten ‘die-in’. Hierbij komen lokale groepen van de milieubeweging bij elkaar om vervolgens als ‘dood’ op de grond te liggen.

Ook afgelopen maandag was het zover. Op 3 september kwamen tussen Utrecht Centraal station en Hoog Catharijne wel 45 activisten bij elkaar om te demonstreren. Van binnenuit het station waren de demonstranten met vlaggen en posters onder het bollen dak boven het stationsplein al te zien.

De lokale groep van Extinction Rebellion verzamelde iets voor twaalven zodat ze op tijd waren voor het luchtalarm dat om 12:00 af zou gaan. Net voor het luchtalarm werden de demonstranten onrustig en zochten ze een plek voor het begin van de die-in. Volgens een van de demonstranten was de die-in voornamelijk voor het trekken van aandacht. Dat dood spelen juist ‘moraal staat voor sterven’, werd verteld door weer een andere activist.

Terwijl het luchtalarm afging en de demonstranten als ‘dood’ op de grond liggen, wordt door een van hen door een megafoon geroepen. Door de megafoon werden onder andere de eisen van Extinction Rebellion duidelijk gemaakt; wees eerlijk, doe wat nodig is, laat burgers beslissen. Dit zijn de eisen die alle leden van Extinction Rebellion stellen aan de Nederlandse overheid. Vaak is er bij demonstraties ook sprake van sub eisen. Bijvoorbeeld over de fossiele subsidies, maar dit was bij deze die-in niet het geval. Deze demonstratie is er vooral omdat ‘XR bewustzijn wilt creëren’ vertelt een demonstrant die stelt dat hij sinds 2019 al meedoet aan de die-ins.

Met het samenvallen van het luchtalarm en de demonstratie wil de milieubeweging duidelijk maken dat klimaatverandering niet een oefening is als bij het luchtalarm; ‘het is geen oefening, het is heel serieus’, wordt gezegd naast een demonstrant met een bord met de tekst ‘deze weg loopt dood’ in de hand. Hierom wordt de demonstratie ook wel eens klimaatalarm genoemd.

De demonstranten bleven na het luchtalarm nog even liggen en stonden daarna rustig op om na te praten. Wat nieuwsgierigen die langslopen gingen in gesprek met de demonstranten en een aantal vertrekken na de die-in al vrij snel om weer verder te gaan met hun dag. De meegebrachte posters en vlaggen worden langzamerhand opgeruimd. De huidige demonstratie is nog niet afgelopen of er wordt al gepraat over de volgende geplande demonstraties.

Tekst door: Sofie Bravenboer

Robin Leemburg spreekt onder het bollendak tussen Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne met de klimaatdemonstranten.

Audio door: Robin Leemburg

Over de auteur

Sofie Bravenboer

Hi! Ik ben Sofie. Sinds kort eerstejaars op de school voor journalistiek. Daarnaast een fanatiek dansende, feest, dier en muziek liefhebbende 17 jarige. Ik kom uit een stadje hier, lekker dichtbij genaamd Woerden. Graag volg ik het nieuws via online platformen en luister ik naar radio en podcasts wanneer ik de kans krijg. In de toekomst hoop ik prof te worden op het gebied van schrijven en presenteren, maar mocht ik toevallig bij de radio terechtkomen of documentairemaker worden, heb ik daar ook geen problemen mee. Kortom, iemand die dit jaar specifieker uit hoopt te vinden welke richting ze op wilt. ;)