Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Campagne ‘Orange the World’ kleurt binnenstad Utrecht oranje

Campagne ‘Orange the World’ kleurt binnenstad Utrecht oranje

Opening van de campagne met organisatoren. Foto: RTV Utrecht

Op ‘de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen’ worden meerdere gebouwen in het centrum van Utrecht oranje gekleurd. De campagne wil hiermee aandacht vragen voor het geweld tegen vrouwen. Onder andere het Stadhuis, bibliotheek Neude en YWCA Utrecht zullen oranje kleuren.

De campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen. Ook de gemeente Utrecht besteedt er aandacht aan want geweld tegen vrouwen is ook in Utrecht een probleem. Volgens Staat van Utrecht was er in de provincie Utrecht in 2021 ‘een bovengemiddeld aantal meldingen huiselijk geweld’. Uit alle gemeenten in de provincie Utrecht heeft de gemeente Utrecht de meeste meldingen (1094) en gemeente Bunnik de minste (228). Onder huiselijk geweld wordt (ex-)partnergeweld relatief het vaakst gemeld. De gemeente Utrecht vermeld dat er in 2022 ten opzichte van 2019 wel een lichte daling in het aantal gevallen van huiselijk geweld is.

Vidius studentenunie is één van de betrokken organisaties van de campagne in Utrecht. Quincey Mok, vicevoorzitter van Vidius studentenunie, zet zich onder andere in voor een veilig gevoel onder de Utrechtse studenten. Volgens haar is het belangrijk dat het probleem van geweld tegen vrouwen belicht wordt door dit soort acties. Hiermee kan het probleem onder de aandacht gebracht worden. ‘‘Vanuit onze organisatie wordt ervoor gekozen om ons te richten op de voorlichting over geweld tegen vrouwen’’, zegt mevrouw Mok.

‘Orange the World’ wordt niet alleen in Nederland georganiseerd. In minimaal 100 landen kleuren er gebouwen oranje. Plekken zoals Times Square, Empire State Building en de Niagara Falls worden tot tien december (de Internationale Mensenrechtendag) oranje verlicht. De kleur oranje staat voor een zonsopgang in een wereld zonder geweld tegen vrouwen.

Sophie Manusov sprak met Quincey Mok over de campagne.

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com