Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Zimihc schenkt voor de laatste keer tot maart gratis soep voor buurtbewoners

Zimihc schenkt voor de laatste keer tot maart gratis soep voor buurtbewoners

Wijkbewoners benuttigen een gratis kopje soep in het Stefaus theater - Beeld: Rolán Bouzas Wensing

Op maandag 4 december heeft voor de laatste keer in drie maanden de ‘Soepsirene’ in het Stefanus theater in Overvecht plaatsgevonden. De ‘Soepsirene’ is een initiatief van non-profit organisatie Zimihc waar buurtbewoners gratis een kopje soep en een broodje kunnen komen eten. De volgende editie is maart en naar verwachting blijven ook dan het doel en de doelgroep van deze actie hetzelfde. 

Afgelopen maandag heeft de non-profit organisatie de laatste zogenaamde ‘Soepsirene’ van het jaar gehouden. In principe vindt het initiatief elke eerste maandag van de maand, wanneer het luchtalarm afgaat, plaats. Echter zal in Overvecht het luchtalarm de komende maanden niet gepaard gaan met een gratis kop soep. Zimihc zet de ‘Soepsirene’ tot de eerste maandag van maart op een winterstop. ‘De vorige jaren merkten we dat er minder aanhang was’, vertelt Orfee Melsen (42), programmamaker en cultuurcoach bij stichting Zimihc, over waarom er de komende maanden een winterstop is. 

In het verleden was er voor de ‘Soepsirene’ een maximaal aantal van 30 mensen die konden aansluiten voor een kopje soep. ‘Er zit eigenlijk geen limiet op, maar we moeten soep maken voor een aantal,’ vertelt Melsen over het maximumaantal wat de organisatie vroeger naleefde. Het maximum wordt inmiddels al een tijd niet meer gehanteerd. Volgens de programmamaker ziet het er niet naar uit dat het maximumaantal voor de volgende editie terug zal komen: ‘Vandaag zijn er veel mensen extra komen aanlopen. Er kunnen altijd meer mensen komen.’ 

Het doel van de ‘Soepsirene’ is het zorgen voor en verbinden van de buurtbewoners. ‘Muziek verbindt bijvoorbeeld, maar ook eten verbindt’, vertelt Melsen over wat het initiatief met de bezoekers doet. Ze vult hierop aan: ‘Iets eten en verhalen uitwisselen. Daar zit de mentale gezondheid van de mens, in een betekenisvol gesprek.’ Volgens de cultuurcoach trekt de actie af en toe ook jongeren aan, maar zal de doelgroep voornamelijk ouderen blijven. ‘De uitwisseling tussen de generaties is mooi. Maar ik denk dat het belangrijker is om eenzaamheid tegen te gaan dan om doelgroepen die het minder nodig hebben te trekken’, aldus Melsen

De eerstvolgende editie van de ‘Soepsirene’ zal plaatsvinden op 4 maart 2024 in het Stefanus theater in Utrecht Overvecht. 

Verslaggeefster Femke Vogels ging in gesprek met een van de initiatiefnemers en kok van de Soepsirene. Hij vertelt over zijn werkzaamheden en waarom het zo belangrijk is.

Over de auteur

Rolán Bouzas Wensing

Hoi allerliefste lezer! Mijn naam is Rolán Bouzas Wensing en ik ben een journalist in opleiding aan de School Voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben geboren op 18 september 2001 in het Spaanse dorpje Léon en sinds tweejarige leeftijd wonend in Rotterdam. Daarom afkomstig uit twee verschillende culturen die mij de schoonheid van de verschillen in de wereld laat zien. Cultuur, mensen en hun verhalen zijn onderwerpen die mij dan ook ontzettend prikkelen. Alles en iedereen heeft zijn eigen verhaal en ik sta te springen om lichten te gaan schijnen op deze verhalen. Met ontzettend veel zin kijk ik uit naar wat de studie Journalistiek mij de komende jaren mag brengen. Op negenjarige leeftijd heb ik mogen schrijven bij de kinderredactie voor lokale wijkkrant ‘De Prinsenlandkrant’. Dit was ongetwijfeld een van de momenten die een rol speelde bij het ontwikkelen van mijn interesse in verhalen van anderen. Daarnaast heb ik een grote liefde voor film en ik verdiep mij al te graag in hoe de filmindustrie werkt en wat een film écht goed maakt. Meet veel liefde schrijf ik all een jaar filmrecensies op de app ‘Letterboxd’. Daarnaast heb ik in 2020 met veel plezier en nieuwe ervaringen mijn diploma gehaald op de Theaterhavo/vwo in Rotterdam.  De passie voor films is terug te zien in mijn dagelijks leven. Al drie en een half jaar werk ik bij het prachtige Pathé Schouwburgplein. Als shiftleader mag ik daar een enorm fijn team aansturen en goede samenwerking is hét belangrijkste ideaal waar ik met deze baan naar streef. Samenwerken is iets wat al te vaak terugkomt bij de studie Journalistiek. Daarom kijk ik er ontzettend naar uit om met mijn klas, oftewel onze redactie, de komende jaren aansprekende en interessante producties te mogen gaan maken. Films en documentaires trekken mij nu het meest aan, maar waar ik mij als journalist in wil gaan specialiseren wil ik op de School voor Journalistiek de komende tijd gaan ontdekken!