Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Steck opent nieuw groen klimaatplein

Steck opent nieuw groen klimaatplein

Het nieuwe groen klimaatplein bij Steck - Beeld: Alyssia Klomp

Met de tikkende geluiden van de regen en hagel op de achtergrond staan er rondom het nieuwe groen klimaatplein in tuincentrum Steck zo’n 20 mensen klaar voor de opening. Op de grond zijn geverfde stoeptegels te zien die dienen als hinkelbaan en in de plantenbakken zijn bordjes met tips voor een klimaat bewustere tuin te zien. Steck opent dit nieuwe plein tijdens hun Lentelust.

 

 

‘Steck heeft gekozen voor een groot klimaatplein, omdat hier de ruimte voor is en deze boodschap aansluit op onze missie,’ aldus Juliet Hartman, marketing en communicatie bij Steck. Alle groen klimaatpleinen hebben ongeveer dezelfde lay-out en uitstraling, maar toch zien ze er bij elk tuincentrum net iets anders uit. ‘De herkenbaarheid van de klimaatpleinen is goed, omdat mensen die het al ergens anders hebben gezien weten wat ze kunnen verwachten. Daardoor zijn ze eerder geneigd de informatie bij het klimaatplein te zoeken,’ volgens Juliet.

 

Doel

Het plein is versiert met verschillende plantenbakken en stellages vol met bloemen en planten in allerlei verschillende kleuren. In de plantenbakken staan bordjes met verschillende categorieën. Met dit groen klimaatplein probeert Steck mensen te informeren over hoe zij hun tuin zo klimaatvriendelijk kunnen onderhouden. ‘Tuinen zijn de plek om de biodiversiteit te bevorderen en om water- en hittestress op te lossen. Het groen klimaatplein focust zich hierbij op vier pijlers: groene daken, water in de tuin, tegel eruit, plant erin en de levende tuin,’ vertelt Juliet Hartman, marketing en communicatie bij Steck.

Timing

Het eerste groen klimaatplein opende op 17 Juli 2021, toch voelt de opening van het 56e landelijke groen klimaatplein bij Steck nu als de juiste tijd. ‘Het klimaatplein sluit goed aan bij de visie van ons tuincentrum, namelijk heel Utrecht groen laten denken en doen. Wij doen meer rondom het klimaat, het plein sluit aan bij het NK-tegelwippen. Daarbij stimuleren wij mensen om een (stoep)tegel te wippen en in te leveren op het klimaatplein. Het is goed dat mensen op het groen klimaatplein meer informatie kunnen vergaren over het vergroenen en verduurzamen van hun (gevel)tuinen,’ zegt Juliet.

Reacties

Hoewel het nieuw klimaatplein pas een paar dagen open is zijn de reacties al erg positief volgens Juliet. Ook Sophie van der Bruggen is enthousiast over het plein. ‘Ik probeer al een tijdje mijn tuin wat meer klimaatbewust te maken, maar vond het moeilijk om inspiratie te vinden. Met behulp van dit groen klimaatplein ben ik erachter gekomen op welke manieren ik het beste mijn tuin kan omtoveren tot een wat groener plekje. Daarnaast vind ik het heel leuk hoe ze dit pleintje ook voor kinderen toegankelijk hebben gemaakt. Mijn dochtertje is bijvoorbeeld groot fan van de hinkelbaan en ook het NK-tegelwippen was een leuke toevoeging,’ vertelt Sophie.

Lentelust

 

De opening van het klimaatplein is onderdeel van Stecks Lentelust, een overkoepelende naam die Steck geeft aan de lente. ‘Een periode waarin de natuur weer tot bloei komt, planten schieten uit de grond, vogels bouwen een nest, mensen gaan weer naar buiten. Iedereen heeft zin in een nieuw begin. Dat vieren we graag, een heel seizoen lang met een programma boordevol lentelust,’ aldus Juliet.

Over de auteur

Alyssia Klomp

Alyssia Klomp is een 17-jarige journalistiek studente geboren op 10 Augustus 2006 in Utrecht en nu wonende in Vianen. Ze is bij deze opleiding beland door haar nieuwsgierige persoonlijkheid en de liefde voor het discussiëren. Haar toekomstplannen zijn nog niet volledig uitgestippeld maar wel weet ze dat ze graag nog de rest van de wereld wil gaan zien, waarna ze door haar liefde voor Formule 1 de sportwereld wil gaan veroveren. Toch zegt ze tegen het leven van een correspondent, documentairemaker of eindredacteur van een magazine ook geen nee, ook al zijn het compleet verschillende richtingen. Leuk weetje, Alyssia is deels Italiaans en spendeert haar weekenden helpend in een verzorgingshuis of met het leren van de Italiaanse taal om zo met haar opa in zijn moedertaal te kunnen spreken. Alyssia is een wispelturige meid en zal na verloop van haar studie haar mening en gedachtes vast nog geregeld aanpassen, dus waar ze gaat belanden is voor haarzelf ook nog een goede vraag.