Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Hogeschool Utrecht brengt microagressie onder aandacht

Hogeschool Utrecht brengt microagressie onder aandacht

Op 5 oktober organiseerden studenten communicatie van de Hogeschool Utrecht (HU) het microagressie event in Congresgebouw De Vereeniging. Er wordt verteld wat microagressie is en hoe je daarop kunt reageren. Loiza Lamers bekend van “Hollands Next Topmodel”, vertelt daarbij over haar persoonlijke ervaringen met verschillende vormen van (micro)agressie. Het effect op de bezoekers is dat zij zich meer bewust zijn van microagressie.

Opleidingsmanager Ruben van der Weijden opent de avond door uitleg te geven over wat microagressie is. Het zijn kleine, subtiele vormen van verbaal pestgedrag. Een belangrijk kenmerk is dat het niet serieus wordt genomen als pesterij, maar weggewuifd wordt. Mensen kunnen hierdoor mentale problemen oplopen.

Natasja Chedalal, docent aan de HU, geeft vervolgens een training in hoe je kunt reageren op microagressie. Hierbij gaan de bezoekers met elkaar oefenen en in gesprek. Vervolgens vertelt ze het publiek over hoe mensen geneigd zijn in hokjes te denken. Hierbij hebben mensen de neiging om anderen in te delen in een bepaalde categorie en eigenschappen toe te kennen aan alle leden van de groep. Chedalal probeert bezoekers stil te laten staan bij welke groep(en) zij zelf horen in de normatieve samenleving. Microagressie komt volgens Chedalal voor in alle groepen van de samenleving, maar bij bepaalde groepen meer dan bij andere. Denk bijvoorbeeld aan de LGBTQI+ gemeenschap, mensen met een bepaalde etnische achtergrond of mensen met een lichamelijke beperking.

Loiza Lamers bekend van “Hollands Next Topmodel” sluit de avond af. Zij was het eerste transgendermodel dat dit televisieprogramma won. Tussen haar zevende en tiende jaar ging zij in transitie. Loiza vertelt hoe zij van jongs af aan te maken kreeg met verschillende vormen van agressie, van opmerkingen tot aan fysiek geweld. Toen ze bekend werd als model gebeurde het pesten ook via sociale media.

Na het event vertelt ze waarom ze deelneemt: “Ik hoop vooral weer het gesprek open te breken. Dat we met ze allen op een respectvolle manier met elkaar kunnen spreken, praten en uitleggen. Maar vooral om weer een beetje zuurstof terug in de kamer te krijgen, want gesprekken zijn op moment intensief en gelijk haatdragend.” Loiza roept op: “wat zachter voor elkaar te zijn”. Ze vertelt dat ze het nooit moeilijk heeft gevonden om haar verhaal te delen. “Ik ben altijd heel open geweest over mijn verhaal. Ik wist hoe ik in het leven stond en in mijn kracht, wie ik wilde zijn en dat was soort van take it or leave it.” Nadat Loiza heeft gesproken ontstaat een actieve sfeer waarin vragen worden gesteld en ervaringen gedeeld. Hieruit blijkt hoe het onderwerp leeft onder het publiek. Loiza is ook enthousiast en vertelt dat ze het evenement als “waanzinnig leuk” heeft ervaren.

Een van de aanwezigen werkt bij Solgu, de Utrechtse belangenbehartiger voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Zij vertelt waarom zij vandaag aanwezig is:  “Wij merken dat mensen met een beperking veel te maken krijgen met agressie en microagressie op straat.” Ze hoopt het in haar werk mee te kunnen nemen en Utrechters daarmee te helpen. Een andere bezoeker geeft het belang van de lezing aan: “Ik denk dat er voor elke vorm van agressie aandacht mag zijn”.

De organisatie is twee tot drie jaar bezig geweest met het hele project. Het event is onderdeel van MICRAG een internationaal project met als doel een dieper begrip van microagressie te vormen. Organisator Lisanne van den Broek vindt dat het event goed gegaan is. Ze vertelt dat zij sinds dat ze met dit project bezig is ook zelf veel geleerd heeft over microagressie. “Het is echt het woordje “bewustwording”.

Meer informatie over dit onderwerp? Hierbij het audiofragment gemaakt door Fleur van Straaten:

Over de auteur

Nienke Hoffman

Nienke is beginnend journalist aan de Hogeschool in Utrecht. Ze groeide op in de Zaanstreek en woont sinds dit jaar in Utrecht. Ze heeft na de middelbare school aan de Hotelschool in Amsterdam gestudeerd. Nienke werkte mee aan de documentaire "liefde in de stad" over diversiteit. Ze heeft interesse in de wereld om haar heen en is nieuwsgierig naar de maatschappij. Ze heeft belangstelling voor onder andere actuele dilemma's, psychologie, film en documentaires. Hiernaast trekken onderwerpen als sport, klimaat, politiek en misdaad haar. Ze houdt zich bezig met de verslaggeving voor Utrecht Oost.