Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Utrecht zet dwang op een aardgas vrije toekomst

Utrecht zet dwang op een aardgas vrije toekomst

Utrecht gaat als de eerste gemeente van Nederland de bewoners gedwongen van het gebruik van aardgas afhalen. Het doel is om heel Utrecht voor 2050 aardgasvrij te maken. De bewoners zullen dus voor die tijd een andere manier moeten zoeken om onder andere het koken en het huis warm te houden. 

Aardgas is in Nederland de meest gebruikte brandstof. Je gebruikt het onder andere bij het koken en het verwarmen van je huis. Het probleem ermee is dat aardgas een fossiele brandstof is. Het verbranden hiervan stimuleert de opwarming van onze aarde en daarmee de klimaatverandering. Daarom wil Utrecht er snel van af. “Wij vinden het belangrijk dat op lange termijn iedereen zijn huis op basis van schone energie kan verwarmen.”, vertelt Yvette de Jong, manager aardgasvrije plan gemeente Utrecht. 

Voor bewoners van Utrecht gaat er binnen het huis verandering komen. Ze moeten de regeling van hun elektriciteit aanpassen. “De CV-ketel gaat niet meer het huis verwarmen. Er moet een ander apparaat komen die dit verzorgt. Koken gaat waarschijnlijk elektrisch. De ingevingen in het huis zijn afhankelijk van de oplossing die we gaan kiezen in de toekomst.”, zegt de Jong. 

Deze aanpassing gaat geld kosten. Door inflatie zijn consumenten duurder geworden. De gemeente is druk bezig een manier te vinden om deze gasovergang voor elke Utrechtenaar betaalbaar te maken. Hierover zegt de Jong:  “Straks zullen we als gemeente een aanbod doen aan de bewoners, dus op welke manier ze ervan af kunnen en wat dat gaat kosten. Daarin houden wij rekening met die betaalbaarheid en dan zullen we instappen op de groep inwoners die mogelijk weinig financiële middelen heeft en geen mogelijkheid om te lenen.” 

De gemeente is veel in de wijk bezig om met de bewoners te praten en ze de juiste begeleiding bij deze overgang te verlenen. Voor meer duidelijkheid of vragen over dit onderwerp is er met Yvette de Jong een maandelijks spreekuur.

Luister hier naar het interview van Nienke Hoffman met Yvette de Jong:

Over de auteur