Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Tussen bloemengeur luisteren naar lezing over geluksdruk

Tussen bloemengeur luisteren naar lezing over geluksdruk

Sprekers van de lezing over geluk die plaatsvindt in de serre van de Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen – Hoe ironisch het ook is, op vrijdag de 13e vindt er een lezing plaats waarbij geluk centraal staat. Podium HU organiseert samen met Student Support Centre maandelijks een lezing met afwisselende thema’s. De lezingen vinden plaats in de Botanische Tuinen.  

Wandelend door de Botanische Tuinen is de lezing over geluksdruk te bereiken. De locatie is prachtig. De lezing wordt gegeven in de serre die zich bevindt in de tropische kassen. Hierdoor is de temperatuur binnen erg aangenaam. In de serre hangt een zoete geur van de verschillende bloemen en planten die er groeien. 

Bij binnenkomst krijgt iedereen een bordje en stift met de vraag op te schrijven wat voor jou een geluksmomentje is geweest van afgelopen week. De antwoorden lopen uiteen. De een schrijft op dat ze een lekkere maaltijd had gekookt en de ander wordt gelukkig van kletsen met oma. Filosoof Stine Jensen vertelt even later dat de betekenis van geluk is op te delen in drie verschillende categorieën. Je hebt de fysieke betekenis, de sociale betekenis en een ervaring. Hierdoor verklaart ze de verschillende antwoorden van het publiek. 

Het publiek wordt goed betrokken bij de lezing. Van (oud-)studenten tot docenten, het publiek is vrij divers. Er worden veel goede vragen gesteld. Terwijl Nolan Ungerer (docent op HU) antwoord geeft op een vraag over of geluk te manifesteren is, valt er ergens anders in het publiek een bloemknop naar beneden. Dat is niet gek in zo’n groene omgeving als waar de lezing zich afspeelt. Naast manifesteren heeft Nolan nog veel meer verteld. ‘Ik heb specifiek iets verteld over wat de drie grote dingen zijn in de geluk. Dus je hebt tevredenheid nodig, je moet genieten als mens en je hebt een doel nodig in je leven.’ Even later wordt er aan het publiek gevraagd of zij wel eens geluksdruk ervaren. Meer dan de helft van de mensen steekt een hand in de lucht. Nolan zegt hierover dat hij niet had verwacht dat zoveel mensen hier wel eens last van hebben. ‘Ik ben wel benieuwd van waar dat vandaan komt en wat kunnen we doen als samenleving en als hogeschool om dat beter te maken’, aldus Nolan.

Daan Warnas werd getipt door een vriendin over dit evenement. Hij vertelt dat hij vooral geïnteresseerd is geraakt door het woordje geluksdruk. ‘Omdat ik wel het idee heb dat onze generatie maar ook ik persoonlijk heel erg bezig ben met oké ik wil gelukkig zijn, ik wil uitstralen dat het goed met me gaat. Er gebeurt heel veel om ons heen, waar zit het geluk in? Ik denk in de kleine dingen. Maar het is wel heel leuk als een filosoof, Stine dus, daar dan over vertelt en dat je denkt er zit ook nog een diepere laag achter dan alleen maar als je elke dag even naar je oma gaat, word je daar blij van en als je elke dag werkt niet. Het gaat wel wat meer de diepere laag in.’ 

Veel bezoekers zaten met pen en papier aandachtig te luisteren en maken ondertussen aantekeningen. Daan schreef zelf niet mee, maar daar kreeg hij al snel spijt van. Hij vraagt naderhand bij de gezamenlijke lunch aan een medebezoeker of hij zijn aantekeningen door kan appen. 

Dit was de eerste keer voor Daan dat hij zo’n evenement bijwoont. Zelf zegt hij hierover: ‘Ik vind het format heel leuk. Het is wel heel professioneel en tegelijkertijd voelt het heel laagdrempelig en vaak is het óf-óf. Dat het laagdrempelig is en dat je denkt leuk geprobeerd, maar het is een beetje rommelig. Of het is heel professioneel en dan is het heel afstandelijk, dus voor mij werkte dit goed.’ Hij is met een hoop nieuwe kennis de kas uitgelopen. 

Benieuwd naar meer? Luister het audio interview door Sientje van Schie hieronder!

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.