Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Spoorwegmuseum organiseert Techlab XL in de herfstvakantie

Spoorwegmuseum organiseert Techlab XL in de herfstvakantie

Het Spoorwegmuseum te Utrecht-Oost organiseert in de herfstvakantie verschillende activiteiten voor jong en oud. Waaronder ook het Techlab XL, waar van 14 t/m 29 oktober 2023 verschillende activiteiten en experimenten op je te wachten staan.

De vrolijke sfeer is gelijk voelbaar zodra je in de grote welkomsthal binnenkomt. Kinderen die staan te popelen om een kaartje te krijgen en ouders die helemaal opleven wanneer ze naar binnen stappen. Eenmaal een kaartje bemachtigd, kan je je route door het museum starten. Zodra je je weg door het museum baant, kom je zowel oudere als nieuwere treinen tegen. In het Techlab XL zijn de verschillen duidelijk te zien. Waar er in de oudere treinen, de materieel 24 of blokkendozen, nog houten bankjes te vinden zijn, zijn er in de moderne sprinters blauwe stoelen te vinden. Naast het bewonderen van de treinen kan je ook spelenderwijs de techniek van de trein ontdekken in het Techlab XL.

Grote groepen kinderen zijn aanwezig in de zogeheten werkstations en testbanen van het Techlab XL. De één meer gedreven om te leren dan de ander. Met de vrolijke muziek op de achtergrond is het zeker geen saaie middag. Woordvoerder van het Spoorwegmuseum, Evertjan de Rooij, vertelt enthousiast: ‘Wij zijn een atypisch museum. Het gaat hier over de spoorhistorie, maar wij vertellen het verhaal op een hele eigenwijze manier. Met attracties, acteurs en simulatoren. Zoals je kan zien, kunnen kinderen overal aan duwen, trekken en draaien waardoor onze spullen in een spelende vorm tentoon worden gesteld.’ Eén van de acteurs, Talitha van Erp, voegt breed glimlachend toe: ‘Ik vind het erg leuk om de bezoekers uit te leggen hoe een stoomtrein werkt. Hier midden in het museum leg ik graag dingen zo theatraal mogelijk uit.’ Ondanks de regen zijn er meerdere bezoekers proefjes aan het uitvoeren op de buitenwerkplaats.

Sinds 1954 is het museum al razend populair onder treinfanaten. Techlab XL is hierbij één van de vele activiteiten die het Spoorwegmuseum te bieden heeft. Zo kan je in de Vuurproef je innerlijke machinist naar boven laten komen. De dolenthousiaste mevrouw Penner vertelt hierover: ‘De kinderen vinden het erg leuk en tegelijkertijd leren ze hier een hoop van!’ Aan de overvolle parkeerplaats is te zien dat er een hoop animo voor het museum is. En door de gunstige locatie in het maliebaanstation, kunnen mensen vanuit het hele land naar het museum komen. De bekendheid van de museumkaart speelt ook zeker een grote rol bij de grote getalen bezoekers. Sinds 2019 is de verkoop bijna verdriedubbeld, meldt de NOS. Dat is goed voor het Spoorwegmuseum: ‘Kinderen zijn de bezoekers van de toekomst. Als kinderen al op jonge leeftijd ontdekken dat een museum niet saai maar leuk is, dan is dat pure winst!’ Meldt de Rooij. Blijven vernieuwen is ook zeker een schone zaak: ‘Wij gaan als Spoorwegmuseum over het verleden, het heden en de toekomst van de spoorwegen.’

In onderstaande audioreportage bezoekt Lucas van den Kommer het Spoorwegmuseum. Tijdens zijn bezoek spreekt hij met de woordvoerder Evertjan de Rooij over het museum en de activiteiten die georganiseerd worden. Benieuwd naar zijn ervaringen? Luister dan hier naar zijn reportage:

Over de auteur

Iris Nulkes

Iris Nulkes (2006) is al sinds kleins af aan betrokken bij culturele organisaties. Na het behalen van haar havodiploma (2023) en het starten van de School voor Journalistiek datzelfde jaar, is ze gedreven om allerlei maatschappelijke en culturele vraagstukken aan bod te laten komen in Nieuwegein en IJsselstein.