Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Gevaren onbekend voor Eigenaren Speed-pedelecs

Gevaren onbekend voor Eigenaren Speed-pedelecs

Foto gemaakt door Markus Spiske, Pexels.com

Rijders van speed-pedelecs worden in Utrecht niet goed genoeg geïnformeerd over de gevaren van een speed-pedelec wanneer zij er een aanschaffen. De slechte informatie begon al bij de opkomst van de speed-pedelecs op de markt

Op dit moment wordt er weinig geïnformeerd aan mensen over de veiligheid van speed-pedelecs. Volgens Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen moeten mensen die een e-bike kopen veel beter moeten worden voorgelicht. ‘Mensen die een e-bike kopen weten eigenlijk niet wat ze kopen of wat hun te wachten staat.’

De laatste jaren nemen ongelukken op e-bikes flink toe. Tertoolen verteld dat de grote oorzaken bij verkeersongelukken met speed-pedelecs vooral afleidingen en botsingen met andere fietsers of voetgangers zijn. Ook is de snelheid voor degene die op de speed-pedelec zit verraderlijk, als je namelijk op een vervoermiddel zit dat hard kan, dan willen mensen ook hard gaan. ‘Dat geeft ons toch een gevoel van sensatie. Je ziet ook dat mensen in auto’s hard rijden en als je op de fiets zit, wil je ook hard. Op een weg waar niemand rijdt kan dat, maar mensen verliezen uit het oog dat je in drukke gebieden je heel erg moet inhouden.’ zegt Tertoolen.

Nog een probleem is dat de speed-pedelecs’ snelheid vaak wordt onderschat. ‘Als jij een fiets ziet aankomen dan hebben mensen een bepaalde verwachting hoe snel die bij je is als je bijvoorbeeld in de auto zit. En dat is nog heel erg ingesteld op de traditionele fiets. En de speed-pedelec maakt het al dat fietsers veel sneller bij je zijn.’ Legt Tertoolen uit.

Volgens Tertoolen is de manier om de veiligheid van speed-pedelec rijders in het verkeer op de volgende manieren te verbeteren: Als eerste moet de weg worden verbeterd, ook moet je veel gaan handhaven en gebruik maken van technische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld begrenzingen op de pedelecs in bepaalde gebieden.

Volgens de fietsersbond kwam de snelle e-bike via een maas in de wetgeving als snorfiets op de markt in plaats van een bromfiets. Speed-pedelecs kunnen echter snelheden behalen tot 45 kilometer per uur.

Volgens de DUIC gelden op dit moment dezelfde regels voor de speed-pedelec als voor de bromfiets. Dit houdt in dat de speed-pedelec moet rijden op een bromfietspad, of als die zich er niet bevindt, op de rijbaan.

 

Over de auteur

Melina Esajas

Mijn naam is Melina Esajas (2005), en ik ben een beginnend journalist uit Amsterdam. Mijn passie voor journalistiek begon op jonge leeftijd toen ik regelmatig met mijn familie naar het journaal keek. Op mijn elfde had ik een besluit gemaakt: Ik zou ook, net zoals de journalisten op tv, journalist wilde worden. Toen ik dertien was, verhuisde ik naar Almere, waar ik nu schrijf voor de krant 'Almere Deze Week'. Voordat ik bij een krant ging werken, heb ik mijn Havo-diploma behaald. Een van mijn meest gedenkwaardige ervaringen op de Havo was mijn driejarige periode als redacteur van de schoolkrant, wat mijn eerste stap richting de journalistiek betekende. Voor de schoolkrant schreef ik stukjes over mijn middelbare school, het St. Nicolaas Lyceum. We behandelden onderwerpen die jongeren interesseerden, zoals een artikel over vapen waarvoor ik een dokter kon interviewen. Na mijn tijd bij de schoolkrant ben ik altijd blijven schrijven. Ik heb altijd een passie gehad voor creatieve activiteiten zoals fotografie, tekenen, schrijven en muziek maken. Na al die jaren wist ik nog steeds zeker dat journalistiek mijn roeping is. Daarom was het voor mij een logische keuze om de opleiding journalistiek te volgen aan de Hogeschool Utrecht. Hier leer ik nieuwe technieken, zoals werken met audio- en videomateriaal, en bouw ik aan een uitgebreider portfolio. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik zeer leergierig ben en nog meer wilde doen en leren. Daarom besloot ik te solliciteren bij de krant in Almere. Als redacteur bij Almere deze week, schrijf ik over evenementen en de cultuur in Almere, zoals Winterfest in Almere Haven, een strandschoonmaak op Almeerderstrand of pannenkoekendag voor ouderen en basisschoolkinderen in Almere Haven. Dit vind ik het leukste aspect van de journalistiek: het ontmoeten van bijzondere mensen, het leggen van contacten en het vertellen van hun verhalen.