Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Vrijwilligersvereniging de Wilg en Café Mint maken gezamenlijk debuut bij het Café Theater Festival 2024

Vrijwilligersvereniging de Wilg en Café Mint maken gezamenlijk debuut bij het Café Theater Festival 2024

UTRECHT OOST – Vrijwilligersvereniging De Wilg en Café Mint deden gezamenlijk voor de eerste keer mee aan het Café Theater Festival 2024. Hierdoor was er ook het een debuut van de voostelling ‘De laatste date’ die hier werd opgevoerd door het acteurs duo Tweetonen. 

 

De reden om hieraan mee te doen was om verschillende mensen te kunnen mengen. Café Mint en De Wilg zitten in een combinatiegebouw. De Wilg ondersteunt mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook organiseren zij activiteiten voor deze mensen. Één van de activiteiten die zij organiseerden was om als bezoeker naar het Café Theater Festival te gaan. Het idee is hierdoor ontstaan om zelf ook mee te doen. ‘Voor onze doelgroep is het een heel tof festival en een leuke eerste kennismaking met theater’, zegt Antwan Cornelissen, een activiteiten coördinator van de Wilg. 

 

Café Mint is sinds eind januari geopend in het gebouw van De Wilg. Hierdoor kan de Wilg ook ander publiek trekken dan alleen de vaste gasten. De Wilg is daarom erg blij dat het café erbij is gekomen. Doordat het combinatiegebouw nu een perfecte locatie is om mee te doen aan het Café Theater Festival, hebben zij de organisatie van het festival benaderd. De organisatie is hier vervolgens mee akkoord gegaan. De voorbereiding voor het café viel erg mee. ‘Het contact is het meeste werk geweest en er is hier en daar wat geschoven met de tafeltjes’, aldus Antwan Cornelissen. Om te laten weten aan mensen dat dit jaar ook Café Mint meedoet aan het festival hebben zij van deur tot deur geflyerd en gebruik gemaakt mond-op-mond reclame. 

 

Het acteurs duo die in het café de voorstelling zouden opvoeren hebben hier ongeveer anderhalve maand aan voorbereiding voor nodig gehad. Het begon met een rondleiding door het café, omdat zij op basis van de locatie een voorstelling moeten bedenken. Zo zegt één van de acteur, Brian Voermans: ‘Je hebt al een concept en dan ga je het op locatie passen en meten’. Na de rondleiding wordt er gebrainstormd over alle ideeën die het duo heeft. Als zij het eens zijn met elkaar kan het script geschreven worden en daarna gerepeteerd worden. Het verschil van theaterspelen op een podium en theaterspelen in het café is dat er in het café rekening gehouden moet worden met reacties vanuit het publiek waar de acteurs in mee kunnen gaan. De mensen die meehelpen aan de voorstelling weten hiervan en kunnen zich daardoor goed aanpassen aan wat er op dat moment spontaan kan gebeuren. 

 

Voor de acteur Brian Voermans is het de eerste keer dat hij meedoet aan het Café Theater Festival. Na het afstuderen aan de HKU opleiding theater wilde hij graag een hieraan meedoen. Hij zegt: ‘Het is echt een Utrechts ding en wilde graag zelf een keer spelen’. Samen met zijn medespeelster Lot van Oeffelt heeft hij een concept opgestuurd naar de organisatie van het festival. Deze is geaccepteerd waardoor ze nu tien keer mogen schitteren in café Mint in de Wilg. 

 

Over de auteur

Tess Blokker

Tess Blokker is 18 jaar en woont in Nibbixwoud (Noord-Holland). Ze is een eerstejaars student Journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Na het kijken van heel veel misdaaddocumentaires, heeft de misdaadjournalistiek haar interesse gewekt. Naast de misdaadjournalistiek wilt ze verder ook nog ontdekken of andere onderwerpen in de journalistiek haar interesse kunnen wekken.