Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Dineren met een twist in het Pieter Baan Centrum

Dineren met een twist in het Pieter Baan Centrum

Pieter Baan centrum buiten

UTRECHT OOST- Dineren in  het Pieter Baan centrum kan sinds kort. Vanaf 29 februari organiseert pop-up restaurant de Maaltuin twaalf bijzondere diners. Met als belofte een onvergetelijke avond.

Van kliniek naar restaurant

In 1978 opende het Pieter Baan Centrum haar deuren als psychiatrische observatiekliniek. De kliniek specialiseerde zich in het gedrag van misdadigers. Eind 2018 sloot het Pieter Baan Centrum haar deuren in Utrecht en heropende in Almere. Het pand van de voormalige kliniek in Utrecht zal nu tijdelijk gebruikt worden als bijzondere plek om te dineren. Twaalf avonden wordt er gedineerd met maar liefst 5 gangen.  ‘We kiezen plekken met een verhaal’, Verteld Lubbert de Boer, mede oprichter van de Maaltuin. Ze hebben de locatie gekozen omdat het ook bijzonder is voor Utrechters. ‘Zij kunnen nu binnen kijken en het verhaal horen van wat er allemaal is gebeurd’, vermeldt de Boer. Zo hebben ze ook een keer een editie gehad in de Bijlmer Bajes en de Botanische Tuinen.

Een belevenis op locatie

‘Bij de Maaltuin nemen we je mee op locatie’,  meldt de Boer. Ze passen niet alleen hun menu’s zo goed mogelijk aan op de gekozen locatie, maar vertellen ze ook het verhaal erachter op een bijzondere manier. Zo hebben ze opera zangers gehad, die zongen tijdens het eten en soep die uit gieters kwam bij de Botanische Tuinen. De Boer verwoordt het zo: ‘Eten is een middel om je verhaal te vertellen’. Ze willen mensen graag informeren over de locatie waar ze zijn en het eten is een manier waarop je meegenomen wordt in het verhaal. Hoe dat straks in zijn werking gaat in het Pieter Baan Centrum is nog een geheim die de  gasten zelf moeten gaan beleven.

De Maaltuin

De maaltuin bestaat al sinds 2016 en is opgezet door Lubbert de Boer en Robbert Maas. Robbert zou in 2016 een festival organiseren in de tuin van het UMC (Utrechts Medisch Centrum), helaas ging dit niet door. Maas wilde toch nog iets organiseren omdat er wel vraag bleek te zijn naar zo’n event, dus belde hij de Boer op om een diner te organiseren in de Botanische Tuinen. Het event was een succes onder de gasten maar ook bij Maas en de Boer. ‘Het leren van de locatie terwijl je eet vonden wij leuk’, vertelt de Boer. Ze herhaalden het event in de Botanische Tuinen over enkele jaren heen en in 2019 breidden ze uit naar Paleis Soestdijk. Nu in 2024 mogen ze ook in het Pieter Baan Centrum een verhaal vertellen.

Is het dineren met een twist de prijs het waard?

Online is er debat of de prijs van het diner het waard is. Zo vermeldt Kakhiel in een reactie dat hij de prijs van 119,95 euro niet normaal vindt. Andere mensen vinden het juist een goed en origineel initiatief. Trudie Willekes vindt het een leuk initiatief en ziet er naar uit om haar tafel te reserveren.  De Boer legt uit hoe de avond er ongeveer zal uitzien. De avond begint vaak tussen zes uur of half zeven in de avond, dan krijg je een rondleiding. Dit kan op verschillende manieren, er is namelijk ook een keer een speurtocht geweest. Dan rond zeven uur gaat iedereen aan tafel, ook hier ziet de avond er iedere keer anders uit. Ze passen alles aan op locatie. Om half elf komt er een eind aan de avond. Of de avontuurlijke avond het waard is moet natuurlijk zelf beslist worden. De Maaltuin trekt in ieder geval alle kasten open om het zo origineel mogelijk te maken.

Over de auteur

Rosa Davis

Rosa Davis (2006) is een eerstejaars studente aan de Hogeschool Utrecht. Ze komt helemaal uit de heuvels van Limburg om haar droom als journaliste waar te maken. Haar interesses liggen uiteraard bij het schrijven van korte verhalen, zowel fictie als ook nieuwsgericht, de muziekwereld, de filmwereld, kunst en alles rondom Engeland. Haar passie voor kunst brengt haar dichter bij mensen en culturen als een bron van inspiratie voor haar verhalen. Haar ultieme droom is om buitenlandcorrespondent te worden in Engeland, ook omdat haar familie daar vandaan komt. Als nu nog eerstejaars studente staat ze aan het begin van een grote reis. Ze is vastberaden om haar interesses en passies te combineren met haar opleiding. Een journaliste met veel ambities.