Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Studenten Naomi Goldenberg en Noa Meerwijk maken podcast over inwoner Utrecht Oost in verzet

Studenten Naomi Goldenberg en Noa Meerwijk maken podcast over inwoner Utrecht Oost in verzet

Utrecht – Naomi Goldenberg maakte samen met haar klasgenoot Noa Meerwijk de podcast: “Trui van Lier: twee stemmen één verhaal”. Hier vertellen de tweedejaars journalistiekstudenten het verhaal van Trui van Lier. In deze podcast belichten ze het leven van deze verzetsheldin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het nou om voor het eerst uit het niets een hele podcast uit de grond te stampen?

Het maken van een podcast is veel meer werk dan je misschien zou denken. Het zoeken naar mondelinge bronnen, het bepalen van de structuur van de podcast, het bepalen van een onderwerp en invalshoeken, noem het maar op. ‘Er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt’, aldus Naomi. In het maken van een podcast zit maanden tijd, dit is iets wat makkelijker te onderschatten valt. Naomi vertelt: ‘Je moet het gewoon echt zien als een journalistieke productie, dat heeft mij heel erg geholpen.’

Een kijkje achter de schermen
Het was allemaal even gissen aan het begin hoe het allemaal vormgegeven moest worden. Er waren twijfels tussen één lange aflevering van anderhalf uur, of drie wat kortere afleveringen. Uiteindelijk is de keuze gemaakt om drie korte afleveringen te produceren, deze keuze hebben ze gemaakt vanwege de verwachting dat anderhalf uur te lang was voor mensen om in één keer te luisteren. Daarnaast is daar ook voor gekozen zodat ze dieper in kunnen gaan op het onderwerp en meerdere bronnen kunnen spreken. Het opnemen van de podcast gebeurde in een professionele studio, deze was voor de dames echter alleen in het weekend beschikbaar. Niet altijd konden ze tijd maken om buiten hun schoolrooster naar die studio te gaan. Vandaar dat er ook een deel van de podcast is opgenomen in een auto. Volgens Naomi was dat ideaal want auto’s hebben ‘de perfecte akoestiek’. Het uploaden naar Spotify was ook minder ingewikkeld dan gedacht. Je gaat gewoon naar een speciale site van Spotify, voor podcasters, uploadt daar je video op de cloud en zo wordt je podcast gepubliceerd. Op diezelfde site kunnen ze allerlei statistieken zien over hun podcast, bijvoorbeeld welke leeftijdsgroep de podcast het meest luistert, in welk land de podcast wordt beluisterd of welk geslacht er meer luistert.

Toekomst
Het duo lijkt nog niet klaar te zijn met het maken van podcasts. Ze zijn zelfs over dit onderwerp nog niet uitgepraat. Zo vertelt Naomi dat er in deze serie nog twee afleveringen komen, waarin ze beide nog dieper ingaan op het leven van Van Lier. Wat er daarna met de podcast gebeurt, ligt nog helemaal open. Naomi vertelt: ’Onze titel: “Twee stemmen één verhaal”, laat ons toe om hierna nog verder te gaan met deze podcast, zo kunnen we nog door met het bespreken van andere geschiedenisgerelateerde personen. ‘Zolang het geschiedenis is, ben ik blij,’ voegt Naomi nog toe.

Leerproces
Het voor het eerst maken van een podcast is volgens Naomi een enorme uitdaging: ‘Ga ervan uit dat het echt ongelofelijk veel tijd kost, we zijn er al ruim een half jaar mee bezig,’ aldus Naomi. ‘Zorg dat, voordat je met een podcast begint, je er de fysieke en mentale ruimte voor hebt, dat is echt belangrijk.’ Een podcast voor het eerst maken is dus niet appeltje eitje, ‘maar mijn god, wat heb ik veel geleerd, ik kan nu gewoon voor de rest van mijn leven een podcast maken,’ sluit Naomi af.

Onze journalisten Kars Bartels en Pier Wijnkers interviewden medestudent en medemaker van de podcast: twee stemmen, één verhaal: Naomi Goldenberg. De podcast gaat over verzetsheld Trui van Lier, uit Utrecht Oost! Bekijk hier het interview:

Over de auteur

Pier Wijnker

Pier Wijnker (Schagen, 30 augustus 2002) is een Nederlands aspirerend journalist. Nadat hij de HAVO had afgerond, begon hij met de PABO. Hij leerde daar pedagogische vaardigheden en vooral hoe om te gaan met kinderen. Na een half jaar heeft hij die studie links laten liggen en begon het volgende jaar met Creative Business. Dit bleek ook geen succes en nu heeft hij eindelijk zijn plek gevonden op de School voor Journalistiek. Zijn interesses liggen voornamelijk bij sport maar hij vindt het leuk om de verschillende takken van de journalistiek te verkennen. In zijn vrije tijd is hij erg veel bezig met sport, zowel kijken als het zelf beoefenen ervan. Als journalist wil hij zich in de aankomende jaren op zoveel mogelijk gebieden ontwikkelen en in die tijd echt zoeken wat hij leuk vindt om te doen.