Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Hoeveelheid zonnepanelen stijgt in Utrecht

Hoeveelheid zonnepanelen stijgt in Utrecht

Zonnepanelen op huizen in Utrecht-Oost. Foto: Elika Shams

UTRECHT- Op dit moment ligt er op 36% van alle daken in de gemeente Utrecht zonnepanelen op de daken van hun bewoners. De CBS is toont aan dat in de jaren van 2018 tot 2022 de hoeveelheid zonnepanelen in Utrecht is gestegen. Bewoners kiezen dus steeds meer voor zonnepanelen op hun daken. Programma Zon op Dak van de gemeente Utrecht is speciaal voor hulp en meer informatie over verduurzamingsmaatregelen.

 Zon op dak

Youri Noorman, projectmanager zon op dak van gemeente Utrecht vertelt meer over het programma die de gemeente Utrecht heeft: ‘Zon op dak is een meerdere jaren programma die nu loopt van 2020 tot 2024. Wij Stellen een bepaald doel over hoeveel zonnepanelen we willen realiseren in de gemeente. Zo hebben we een doel voor kleine daken tot 15kw, daar willen we rond veertig/vijftig zonnepanelen. Voor de grote daken ligt het aantal wat meer’, aldus Noorman. Zon op dak ondersteund verschillende doelgroepen zoals bewoners met een huurwoning, die kampen met energie armoede maar ook bedrijven, met grote panden die veel energie gebruiken en ook kleine bedrijven zoals winkels. Ze ondersteunen hen door te helpen door meer informatie te geven. ‘We geven informatie en helpen hen met onder andere subsidies. Soms benaderen we ook mensen direct om ze te helpen met het nemen van verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen’, vertelt Noorman.

Op kleine daken van normale woningen gaat het zetten van zonnepanelen al goed, er is daar een goede markt ontwikkelt en komt er niet veel moeilijke technische zaken bij. ‘Mensen redden zich daar algemeen wel mee’, vertelt Noorman.

Daarnaast heeft de gemeente Utrecht het meeste zonnepanelen vergeleken met de hoeveelheid zonnepanelen in de gemeentes in de provincies Utrecht. Door de cijfers van de CBS kan je in het grafiek zien dat de gemeente Utrecht een uitschieter is naast de andere gemeentes. Utrecht heeft als hoogste provincie 157 zonnepanelen geteld, terwijl de gemeente Renswoude het minst heeft, namelijk 10 panelen.

 Voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen zijn dat je je eigen energie opwekt, waardoor je minder energie hoeft af te nemen van je energieleverancier waardoor je op jaarbasis geld bespaart. Daarnaast verhoog je je waarde van je pand door het aanleggen van zonnepanelen en draag je zelf een extra steentje bij aan het milieu, omdat het duurzame energie is dat je opwekt en minder CO2 uitstoot.

Er is geen subsidie speciaal voor zonnepanelen voor bewoners. Vanuit het rijk is er wel een salderingsregeling, daar kan je als bewoner gebruik maken als je zonnepanelen hebt. Daar streep je de energie die je opwekt met je zonnepanelen weg met de energie die je van het energienet afhaalt, wat je een financieel voordeel oploopt.

 Stijgende lijn in hoeveelheid zonnepanelen

De cijfers van de CBS laten zien dat in vijf jaar de hoeveelheid zonnepanelen is gestegen. In 2018 was de hoeveelheid zonnepanelen kleiner dan 15 KWh, 258 panelen en in 2022 waren dat er al 1044. Voor panelen hoger dan 15 KWh waren het er in 2018 104 en in 2022 446.

We weten niet duidelijk hoe dat komt, er is uiteindelijk geen zekerheid wat de reden zou zijn dat er een stijging is in de hoeveelheid zonnepanelen bij de bewoners in Utrecht. Zon op dak heeft geen inzicht op de stijging omdat de daken niet van hen zijn. ‘We denken dat de zonnepanelen steeds meer populairder wordt omdat de markt zich ontwikkeld. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en wat je ook vaak ziet is dat mensen ook kijken naar hun omgeving. Als je ziet dat je buurman zonnepanelen heeft en hij er tevreden mee is, vind je het zelf ook meer interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Op een gegeven moment werden zonnepanelen ook goedkoper, en zag je dat toen de oorlog uitbrak in Oekraïne de energieprijzen stegen. Toen zijn veel mensen zonnepanelen gaan aanschaffen, vorig jaar was er een record van de groei van de aantal panelen’.

Nog een reden voor een stijging bij de bewoners is het ‘afschaffen’ van de salderingsregeling. De politiek had aangekondigd dat ze de regeling afgebouwd zou worden, waardoor er op een gegeven moment geen regeling meer zal zijn. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan, maar dit heeft wel invloed gehad op de bewoners. ‘Veel mensen hebben daardoor hun zonnepanelen aangeschaft, omdat ze dachten dat de regeling er op dat moment nog is. Ik denk dat dat wel een rol heeft gespeeld, want dat heeft de afgelopen jaren voor een piek gezorgd’, aldus Noorman.

De zonnepanelenmarkt blijft steeds meer groeien. De panelen worden steeds beter, goedkoper, er komen steeds meer installateurs, er is meer vraag en mensen lezen er meer over. Dit zorgt voor een groei van de hoeveelheid. ‘Deze trend ga je de komende jaren blijven zien, ook zonder dat er iets speciaals gebeurt zoals de oorlog in Oekraïne. Het werk dat Zon op Dak heeft verricht is de afgelopen jaren ook toegenomen’, verteld Noorman.

J.W de Ruiter, zonnepaneel houder in Utrecht vertelt over zijn ervaring met zonnepanelen. ‘Wij hebben al drie jaar zonnepanelen, dat kwam door de woningbouw. Ik heb zelf geen idee van de voordelen van het hebben van de panelen. Ik betaal twintig euro in de maand huur voor de panelen en ik zou vierhonderd euro besparen in een jaar’.

Doordat er veel duurzame energie wordt opgewekt, wordt de energienet meer belast. Daardoor is er in de gemeente Utrecht een netcongestie afgekondigd. Dan kunnen mensen met hele grote aansluitingen, vanaf 150 panelen, de komende jaren geen aansluitingen krijgen.

Over de auteur

Elika Shams

Elika Shams (2006), woont in Krimpen aan den IJssel en is na vorig jaar de havo te hebben afgerond sinds kort student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Elika houdt zich graag bezig met politieke en maatschappelijke aspecten van het nieuws. Ook is ze geïnteresseerd in sportnieuws. Ze is erg nieuwsgierig en probeert door te vragen in de hoop om zo veel mogelijk informatie te krijgen. Ze hoopt hiermee een impact te maken op mensen door ze de kans te geven om hun verhaal te delen. Later zou ze ook graag als verslaggever willen werken bij de televisie.