Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Ontdekkingstocht tussen zoemende bijen in Botanische Tuinen

Ontdekkingstocht tussen zoemende bijen in Botanische Tuinen

Foto: Sientje van Schie, honingbijen in kast

De Botanische Tuinen – Na een regenachtige donderdagochtend komt het zonnetje in de middag door, en is het tijd om even stil te staan bij een klein diertje. De Botanische Tuinen organiseren een rondleiding, de Bijenbabbels, langs verschillende bijen in de tuin.

De wandeling begint stipt om twee uur ‘s middags. De groep verzamelt bij de ingang, en vanaf daar lopen ze gezamenlijk richting de bijenkasten. De tuin is prachtig door de bloesems in de bomen en de zon die erop schijnt. De eerste stop van de wandeling is bij de fruitbomen. Als je goed kijkt, zie je de bijen rond de boom vliegen. De bijen zijn druk bezig met de bloesems van de bomen te bestuiven met stuifmeel. Imker Trees van den Hoogen vertelt dat de bijen die we om de fruitbomen zien vliegen, honingbijen zijn. Honingbijen spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van fruitbomen in het voorjaar. De fruitbomen in de botanische tuinen zijn afhankelijk van bestuiving, anders kunnen ze geen fruit produceren.

Het groepje bezoekers dat meewandelt met de wandeling wordt goed betrokken bij het verhaal over de bijen. Van (extreme) natuurliefhebbers tot een student van de universiteit: de bezoekers van de bijenbabbels vormen een diverse groep. Er worden interessante feitjes over de solitaire en honingbijen verteld. Niet elke bij leeft bijvoorbeeld in nesten; er bestaan ook soorten die alleen leven. Terwijl de imker met veel enthousiasme vertelt over dit diertje, vliegen ze ondertussen om je heen. De angst om geprikt te worden, haalt imker Trees van den Hoogen meteen onderuit: “De bijen zijn alleen maar bezig met bloemen bestuiven; als je ze niet in de weg staat, ben je geen gevaar voor ze.” Na het verhaal over de solitaire bij, die dus alleen leeft, lopen we naar de kasten van de honingbijen. In de publiekstuin staan drie kasten met honingbijen die door Trees van den Hoogen verzorgt. “Als een kast vol zit, kunnen er wel 60.000 bijen in leven,” vertelt Van den Hoogen. De hoeveelheid zorgt voor verbazing bij het groepje bezoekers.

Eén van de deelnemers, Harm Kok, kwam deze wandeling tegen op de website van de Botanische Tuinen. Hij vertelt dat hij geïnteresseerd is in de natuur en vooral bijen. “Ik wilde graag meer leren over deze beestjes, vandaar mijn keuze om de Bijenbabbels bij te wonen,” zegt Harm Kok. “Trees weet veel over de bijen en legt het op een erg leuke manier uit.” Als een nest te vol zit, vertrekt een zwerm – een deel bijen van het nest – met hun koningin de kast. “Ik vond dat het leukste verhaal dat de imker vertelde”, aldus Harm Kok. Alle deelnemers luisteren de hele wandeling aandachtig en stellen vragen uit nieuwsgierigheid. Af en toe komt er een telefoon/camera tevoorschijn om een foto te maken van de bijen. Dat is nog best lastig, ze blijven niet stilzitten. Na meerdere pogingen voor foto’s en veel informatie rijker loopt iedereen tevreden en blij naar de uitgang. “Een goed begin van de lente, zo’n wandeling,” volgens Harm Kok.

Dit was de eerste keer dat imker Trees van den Hoogen de bijenbabbels organiseerde. De opkomst was niet extreem groot, maar door het slechte weer in de ochtend is dat volgens Van den Hoogen niet heel gek. Ze is tevreden met de middag. “Dit voorjaar zullen er nog een aantal middagen worden georganiseerd.” Imker Trees van den Hoogen zal dan net zo’n enthousiast en interessant verhaal vertellen.

Over de auteur