Utrecht West

Selecteer Pagina

Stemmentellers in shock na eerste exitpoll

Stemmentellers in shock na eerste exitpoll

Foto: Isa Russchenberg De stemmen worden geteld.

Majellapark – Woensdag 22 november waren de stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen weer open. Zo werd er ook druk gestemd in het stembureau aan de Vleutenseweg. Femke van der Meij was daar voor het eerst als voorzitter aanwezig. 

Stipt 07.30 ging het stembureau aan de Vleutenseweg in Majellapark open. Er werd druk gestemd. Zelfs vlak voor het sluiten van de stembureaus werd er nog gestemd door de laatste mensen. Ondanks de drukte is de opkomst in Utrecht toch met 2% gezakt ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Dit jaar was Femke van der Meij voor het eerst de voorzitter van het stembureau in Utrecht-West en mocht dus ook voor het eerst stemmen tellen.

Nadat de stembureaus gesloten waren en het echt zeker was dat niemand nog buiten stond om te komen stemmen, werd ook het stembureau in Majellaprak gesloten. Voorzitter Femke van der Meij kreeg een seintje dat zij en de andere leden van het stembureau mochten beginnen met het tellen van de stemmen. Ondanks dat, werd er toch even gekeken bij de exitpoll. De shock was groot en er viel een lange stilte in het stembureau. Femke verteld: “Eigenlijk vind ik dat wel jammer om het al te weten, want je wil eigenlijk gewoon neutraal de stemmen tellen en pas thuis kijken wat er gebeurd is. Het is wat het is, wij tellen vrolijk verder en dan gaan we morgen wanneer de dag weer begint eens even kijken wat er precies gestemd is en wat dat betekend.”

Uiteindelijk bleek PvdA/GroenLinks de grote winnaar in Utrecht te zijn, maar komen de kamer in met 27 zetels. Dat zijn er 10 minder dan de PVV. De definitieve uitslag wordt op 11 december 2023 bekendgemaakt.

Het stemmentellen verliep dit jaar wel anders dan de afgelopen jaren. Over die verandering spreekt verslaggever Jorien Braber met voorzitter Femke van der Meij.

Tekst: Isa Russchenberg

Audio: Jorien Braber

Over de auteur

Isa Russchenberg

Hoi! Ik ben Isa Russchenberg (2004) en ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik kom uit Rijnsburg en woon daar nu nog steeds. Voordat ik de opleiding ben gestart heb ik de HAVO succesvol afgerond. Ik vind de politiek erg interessant op journalistiek vlak, maar ik vind de entertainment kant ook erg leuk. Deze studie past bij mij omdat ik heel erg houd van het schrijven van teksten. Ook ben ik erg nieuwsgierig, dus dat werkt voordelig tijdens mijn studie. Ik hoop veel te weten te komen over Utrecht-West, want het is een mooie diverse wijk. Later hoop ik achter de schermen bij de radio/tv aan de slag te kunnen als redacteur.