Utrecht West

Selecteer Pagina

Een muzikale avond bij de Nijverheid door het Particles festival

Een muzikale avond bij de Nijverheid door het Particles festival

Nijverheidskade- Maandag 18 december hangt er een muzikale sfeer over het verbouwde industrieterrein,  het wordt namelijk voor een avond overgenomen door studenten van de HKU. Zij geven bezoekers de kans zich bij de Nijverheid onder te dompelen in de auditieve experimenten van 7 diverse bands. Van jazz tot pop tot een coverband, voor ieder wat wils op deze levendige nijver nacht. Bezoekers noemen het een verrassende beleving.

 Het programma voor het evenement is opgebouwd uit verschillende bands die het publiek met elk optreden willen verrassen met een ander muziek genre, hierdoor was de naam voor de organisatoren wel duidelijk: Particles. De creatieve smeltkroes op de Nijverheidskade 15 lijkt op het eerste gezicht nog stiller dan de nacht, maar een paar meter verder en de muzikale klanken afkomstig van de band Fusion vullen het terrein. De muziekgroep doet in de ruimte De loods nog de laatste sound-checks voordat het evenement mag beginnen. Niet alleen in De loods is het rumoer van het evenement al te voelen, maar in het aansluitende kunstcafé zitten een aantal leden van de studentenbands nog te genieten van een bord stamppot, op een lege maag kun je uiteraard niet spelen.

Het is 19:30 en dat betekent het startsein voor de eerste band van de avond. De lichten worden gedimd, het rumoer in de zaal wordt stiller, de meeste bezoekers staan klaar met een drankje en kijken vol verwachting naar het podium. De openers spelen een levendig jazznummer wat bij veel gasten in de smaak valt, er wordt mee gedanst en enthousiast gejuicht. Na 20 minuten is het tijd voor de volgende band, en daarbij ook het volgende genre. De deur tussen De loods en het Kunstcafé is opengezet zodat de luisteraars met elke set heen en weer kunnen lopen. De organisatie heeft dit zo gepland, zodat de optredens vloeiend achter elkaar door kunnen gaan en artiesten nog even de tijd hebben om hun plek te vinden op het podium terwijl de andere band de bezoekers in de andere ruimte afleidt.

Het idee om Particles voor en door studenten te organiseren lijkt goed tot uiting te komen. De zalen van de oorspronkelijke kunstgalerie worden gevuld door het geluid van enthousiaste jazz- en popmuzikanten in opleiding. De derde muzikante van de line-up, Judith, vertelt dat dit haar motiveert, maar ook zenuwachtig maakt: ’Het geeft veel energie als je ziet dat mensen het leuk vinden, daardoor durf ik meer, maar ik had ook zo’n idee van oh god dit zijn allemaal mensen die verstand hebben van muziek en op andere dingen letten dan een normaal publiek.’ Niet alleen stonden haar schoolgenoten in het publiek, maar ook achter haar op het podium. De 21-jarige zangeres wordt vergezeld door een violist, bassist, een passievolle drumspeler en een relaxte keyboardist. Zelf staat Judith met de gitaar in hand, ze wacht tot het stil is, neemt even diep adem en begint vol enthousiasme aan het eerste nummer van haar set.

Naast haar hoofdvak gitaar schrijft ze ook de nummers die op het festival door haar zelf opgestelde band gespeeld worden. ’Je bent toch niet verliefd op je therapeut hè?’ vroeg haar vader aan de jonge singer-songwriter na afloop van het beluisteren van het nummer ‘’You should see someone.’’ Het nummer gaat over een fictief verhaal waarin iemand verliefd wordt op haar therapeut. In de lyrics van Judith haar nummers uit ze niet alleen creativiteit, maar probeert ze ook aan luisteraars een gevoel van acceptatie en begrip over te brengen: ’Ik probeer zo eerlijk mogelijk te schrijven, en deel in mijn teksten vaak dingen die ik in een normaal gesprek nooit zou durven zeggen, hierdoor ontwikkel ik ook vertrouwen bij mezelf. Zingen helpt mij heel erg daarmee.’

Een bezoeker die aangenaam verrast is door de auditief experimenterende bands is Franka van Veen: ‘Ik wist niet wat ik kon verwachten van de avond, omdat alle bands ook zo divers zijn, maar het niveau ligt erg hoog. En iedereen geniet en dat is waar muziek om draait.’ Hoewel de geboren en getogen vrouw uit Lunetten een uitzondering is tussen alle studenten komt haar idee van een goede sfeer overeen met dat van de organisatie. ’Ik vind het een gezellige en knusse sfeer dat komt denk ik ook wel door de locatie, en door de mensen die dit aantrekt. Er zijn niet heel veel mensen, maar dat is ook wel prettig, dat je niet hutjemutje op elkaar staat en nog ruimte hebt om wat mee te dansen.’

Tekst: Marjolein Moone

Over de auteur

Marjolein Moone

Mijn naam is Marjolein Moone, Ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Den Haag. Momenteel eerste jaars student aan de hogeschool van Utrecht. Ik ben geïnteresseerd/nieuwsgierig naar verschillende perspectieven en verhalen van de mensen om mij heen. Ik ben ijverig om meer over de wereld te ontdekken. Hierom heb ik ook gekozen voor de school voor journalistiek in Utrecht. Ik hoop hier te leren over hoe ik deze interesse kan uitwerken en goeie producties kan maken, ik doe dat graag in de vorm van fotografie of documentaires. Dit doe ik ook graag in mijn vrije tijd ik hou namelijk van de manier hoe een gevoel of moment in beeld kan worden opgevangen en zou hier meer over willen leren.