Utrecht West

Selecteer Pagina

IJssalons worden steeds populairder: ‘Daar hoort een ijsje bij!’

IJssalons worden steeds populairder: ‘Daar hoort een ijsje bij!’

copyright: pexels

Lombok – In de afgelopen tien jaar is het aantal ijssalons in Utrecht bijna verdubbeld. Een grote toename in het aantal ijssalons betekent ook meer concurrentie. Nu het weer langzaam warmer wordt, begint ook het hoogseizoen voor ijssalons weer. Paul Postma is een ijsmaker uit De Meern en runt samen met zijn broer een ijssalon in Lombok.

De populariteit van ijs is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, hoe zien jullie dit terug?
Er is altijd veel aandacht geweest voor ijssalons. Ongeveer vijftien jaar geleden merkten we wel een stijging in populariteit. Het was een goede markt. In vergelijking met andere landen waren er relatief veel ijssalons per stad en per aantal inwoners. Hoewel er veel ijssalons zijn bijgekomen, heeft dat niet geleid tot felle concurrentie. IJs blijft een groeiende en succesvolle markt in Nederland, en hoewel er zeker meer ijssalons zijn bijgekomen, is het niet zo dat we elkaar doodconcurreren.

Merken jullie een toename in het aantal klanten?
Wij hebben al jarenlang een erg trouwe klantenkring uit Utrecht West. Sommige klanten zijn echte diehards en komen ieder jaar terug. Wel merken we dat veel aankopen bij ons impulsief worden gedaan op basis van het weer. Dit heeft vooral invloed op de drukste momenten van het jaar, met name tijdens de eerste warme dagen. Mensen genieten samen van de eerste zonnestralen en denken: ‘daar hoort een ijsje bij’.

Het wordt ieder jaar steeds vroeger lente, wat voor invloed heeft dit gehad op jullie openingstijden?
Wat betreft de openingsdatum van onze ijssalon, hanteren we meestal de eerste zaterdag van maart als uitgangspunt. Maar dit hangt af van het weer; als er geen sneeuw ligt en de weersverwachtingen gunstig zijn, kunnen we eerder openen. Een dag zoals vandaag zou een mooie dag kunnen zijn voor onze ijssalon, omdat mensen genieten van de eerste zonnestralen en graag een ijsje willen. Een voorjaar met temperaturen rond de 18 graden is eigenlijk ideaal, omdat bij hogere temperaturen mensen eerder ‘s avonds op pad gaan. Ik heb liever een goede temperatuur in het voorjaar en iets lagere temperaturen in het hoogseizoen. Zo is het altijd het juiste weer voor ijs.

De zomers worden steeds warmer, is dit voor jullie voordelig?
Hoewel de zomers misschien door het KNMI worden bestempeld als de warmste sinds de telling begon, hebben wij vooral te maken met veel regen. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor klanten om ijs te kopen tijdens warme zomers. Kleine verschillen in het weer hebben veel invloed op ons bedrijf. De meeste mensen halen geen ijsje als het plenst.

Over de auteur

Mees Blom

Mijn naam is Mees Blom, ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit Rotterdam, de mooiste stad van Nederland! Ik wil graag verschillende mensen hun verhalen overbrengen aan een grotere groep. Hierdoor hoop ik mezelf verder te ontwikkelen en er achter te komen waar mijn passie ligt.