Utrecht West

Selecteer Pagina

Overgewicht en inkomen hebben veel met elkaar te maken, Overvecht staat er het slechtst voor

Overgewicht en inkomen hebben veel met elkaar te maken, Overvecht staat er het slechtst voor

Percentage bevolking gewicht

Percentage kinderen met overgewicht

De Utrechtse wijk Overvecht heeft het minste besteedbaar inkomen van Utrecht. Tegelijkertijd zijn er in deze wijk ook het hoogste percentage kinderen met overgewicht, dit heeft verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld de prijs van gezond eten.

In Utrecht zijn er veel soorten wijken met verschillende eigenschappen, maar ook verschillende inkomensklassen. In de wijk Overvecht hebben de mensen gemiddeld minder te besteden dan in bijvoorbeeld Oost. Maar de inkomensklassen zeggen ook wat over het percentage kinderen met overgewicht. Wanneer je inkomens en overgewicht met elkaar vergelijkt kan je een grote overeenkomst zien. Een hoog inkomen betekent een lager percentage overgewicht in een wijk en een laag inkomen een hoog percentage overgewicht.

Oorzaken

Inkomen en voeding hebben veel met elkaar te maken. Zo’n 17% van de volwassen die gezonder wil eten zegt dit niet te kunnen, omdat gezonde producten te duur zijn. Zelf gezond koken is duur en kost veel tijd, dat heeft niet iedereen, melden verschillende diëtisten. De keuze voor een makkelijk, ongezond en goedkoop gerecht is dan snel gemaakt. De prijzen van gezonde producten stijgen relatief ook harder dan van ongezonde producten. ‘Mensen die het niet kunnen betalen gaan over naar goedkope, inferieure voedingsproducten met veel calorieën en weinig voedingswaarde’, zegt Hoogleraar Seidell in een interview met EenVandaag. Kinderen zijn afhankelijk van hun ouders, zeker op het gebied van voeding. Je zult weinig kinderen horen zeggen dat ze liever broccoli hebben dan een vette hamburger.

Stress kan ook veel invloed hebben op het eetgedrag. Mensen die veel zorgen om geld hebben ervaren dan ook meer stress en dit heeft zijn gevolgen. ‘Mensen kunnen door stress minder goed in staat zijn keuzes te maken die nodig zijn om op een gezonde manier af te vallen’, zegt gewichtsconsulent Esther van Veen. Mensen zijn hierdoor minder bewust over hun voeding, omdat ze andere dingen aan hun hoofd hebben

Positief nieuws

Dit klinkt natuurlijk allemaal niet zo positief, maar er is ook goed nieuws. Utrecht heeft het minste percentage mensen met overgewicht van de vier grootste steden van Nederland. In Overvecht kan er dus wel veel overgewicht zijn, maar Utrecht in het algemeen scoort niet eens zo slecht. In Rotterdam-Rijmond is er het hoogste percentage van mensen met overgewicht. Daar zijn er zelfs meer mensen met overgewicht dan met een normaal gewicht.

Over de auteur

Tinka Klatten

Mijn naam is Tinka Klatten, 18 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit jaar ben ik actief op de site van Nieuws in Utrecht West. Mijn passie ligt bij audio en video producties en hoop hier dan ook mooie items voor te maken. Tekst vind ik nog lastig maar hier wil ik me graag in ontwikkelen.