Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

verschillende woningbouw in utrecht zuid

verschillende woningbouw in utrecht zuid

Utrecht- Er is een groot verschil in de woningbouw in Utrecht-Zuid. Oud, nieuw, hoog, laag, huur en koop. Dit grote verschil merk je al in de verschillende wijken die in Utrecht-Zuid gelegen liggen.

Zo zie je in Oud Hoograven voornamelijk eengezinswoningen uit de jaren 30 terwijl je in Nieuw Hoograven merendeels sociale woningbouw ziet, maar ook een deel middenhuur of koopwoningen. In Lunetten is meer aandacht besteed aan groen, waardoor voornamelijk sprake is van laag- en middelhoogbouw. Terwijl je in tolsteeg juist weer meer flats vindt uit de jaren 50, wat grotendeels koopwoningen zijn (Gemeente Utrecht, z.d.).

Er staan een hoop bouwprojecten op de planning in Utrecht-Zuid (Gemeente Utrecht, z.d.-b). Dit gaat voornamelijk om woningbouw, modernisering en openbare ruimtes. Zo worden er in Rotsoord, in midden 2024, zo’n 54 nieuwe appartementen gebouwd (Gemeente Utrecht, z.d.-c). Ook worden er tijdelijk woningen gebouwd, bijvoorbeeld op de Pagelaan. Eerst stond hier een schoolgebouw, maar deze is in september t/m december 2022 gesloopt. Hiervoor in de plaats worden 280 tijdelijke woningen gebouwd. Deze tijdelijke woningen zijn onderdeel van Fairland studio’s en blijven maximaal 10 jaar staan. Dit zijn instapklare studio’s die te huren zijn vanaf €450,- per maand (Fairland – Fair and Square Studio living, z.d.).

Ondanks de vele nieuwbouw, blijft het lastig een woning te vinden in Utrecht. Vaak gaat een woning zoeken gepaard met lange wachtlijsten of het hebben van een hoger inkomen. De verwachting is ook dat de bevolking in Utrecht maar blijft groeien (Woningbouw Utrecht (1): Tekort aan woningen in Utrecht in 2040 opgelost?, 2023). Er worden in Utrecht meer mensen geboren dan dat er komen te overlijden, maar ook verhuizen er steeds meer mensen van buiten de stad naar Utrecht. Dit zou zorgen voor een groei van 110.000 inwoners in de aankomende 17 jaar.

Volgens Gemeente Utrecht zouden er 60.000 woningen gebouwd moeten worden om al deze mensen op te kunnen vangen. Dit zal nog lastig worden, aangezien de stad nu 165.000 woningen telt.

Er worden niet alleen nieuwe woningen gebouwd. Maar ook worden winkelcentra opgeknapt, waardoor er ook in het winkelcentrum nieuwe huizen gebouwd kunnen worden. Neem als voorbeeld smaragdplein. Daar wordt niet alleen de ingang van het winkelcentrum vernieuwd, maar ook worden aan het winkelcentrum zo’n 86 nieuwe woningen gebouwd. Zowel sociale huur-, als middenhuur- als vrijesectorwoningen. Zo komen er verschillende woningen in verschillende prijsklassen (Gemeente Utrecht, z.d.-c).

Kortom, er zullen nog veel nieuwe woningen nodig zijn, maar in Utrecht, zowel in Utrecht-Zuid, wordt hier flink aan gewerkt. Er staan grote projecten op de planning. En met de insteek dat het inwonersaantal zo gaat stijgen als de voorspellingen zijn, zal aan die planning nog lang geen einde komen.

Over de auteur

Hannah van Sambeek

Hannah van Sambeek (2004) is een studente aan de school van Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ze is geboren en getogen op het mooie eiland Texel, waar zij vroeger al “boeken” schreef op de computer van haar oma. Met haar interesse in schrijven en producties maken hoopt ze mooie content te creëren. Dit aankomende blok zal zij zich storten op het maken van audioproducties over de wijk Utrecht-Zuid. Doordat Hannah wonende is in Utrecht-Zuid is zij van alles op de hoogte. Ze hoopt te eindigen in de tv-wereld, maar sluit zeker het schrijven en radio maken niet uit.