Zeist

Selecteer Pagina

Aantal absolute schoolverlaters vier keer zo hoog gestegen

Aantal absolute schoolverlaters vier keer zo hoog gestegen

Zeist — Tijdens de ronde tafel begroting stelt de voorzitter van PVDA Zeist Wilma Breddels een vraag over de stijging van absolute schoolverlaters. De voorzitter is benieuwd hoe dat kan: “We zetten heel veel in op preventie in de jeugdzorg en dat is allemaal aanwezig op de scholen.”

Het aantal scholieren dat in Zeist absoluut de school verlaat zonder een startkwalificatie is in de schoolperiode 2021/2022 vier keer zo groot geworden, gemeten per 1000 leerlingen.

De wethouder Angele Welting geeft aan dat de gemeente Zeist in de samenwerking met de andere gemeentes in de regio de komende twee jaar veel aandacht aan dit onderwerp gaan besteden. “Je wilt het liefst dat die jongeren de arbeidsmarkt pas opgaan als ze ook de juiste papieren hebben. Dat is de aanpak waar we nu mee bezig zijn.”

Tijdens een telefonisch gesprek na de ronde tafel begroting vertelt de voorzitter van GroenLinks Zeist Roel Van Nieuwstadt, “Per jaar wordt er 2,5 miljoen euro uitgetrokken om een zorgsysteem voor scholieren in Zeist op te bouwen.” De voorzitter van GroenLinks vertelt dat er medewerkers op school zijn die de scholieren in de gaten houden en ingrijpen bij problemen.

Ook de thuisblijvende studenten worden geholpen. “Er wordt gekeken of ze weer naar school kunnen gaan of een alternatief traject aangeboden kunnen krijgen”, vertelt de voorzitter van GroenLinks.

Van Nieuwstadt vindt dat de schoolverlaters hiermee hun kansen op toekomstige banen verkleinen: “Iedereen heeft recht op een opleiding en daarmee een betere kans op een baan.”

Tijdens de ronde tafel werd er ook veel tijd besteed aan het onderwerp eenzaamheid onder senioren. Op de vraag of eenzaamheid ook iets te maken heeft met deze schoolverlaters zegt Roel Van Nieuwstadt: “We weten dat eenzaamheid onder jongeren een groot probleem is.”

“We willen dat de leraren en mensen die werken bij het ‘Centrum voor Jeugd en Gezin’ extra training krijgen om eenzaamheid bij jongeren te herkennen”, vertelt de voorzitter van GroenLinks. Er wordt al gewerkt aan de eenzaamheid van jongeren in Zeist. Zo organiseert de welzijnsorganisatie ‘ MeanderOmnium’ activiteiten voor eenzame jongeren, zoals sporten of gamen.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws. De werkloosheid onder jongeren in Zeist is gedaald van twee naar één procent, zoals aangegeven in de begroting. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van twee procent. De voorzitter van GroenLinks zegt: “In coronatijd zijn er veel koeriersbanen gekomen die goed opgevuld kunnen worden door mensen zonder of met een lage opleiding.” Maar hij benadrukt nog steeds dat het belangrijk is dat mensen op jonge leeftijd zoveel mogelijk opleiding proberen binnen te halen.

De voorzitter van GroenLinks verwacht dat het aantal schoolverlaters zonder een startkwalificatie voor het schooljaar 2022/2023 lager zal zijn: ‘’Nu dat we zien dat het percentage stijgt, is het aan ons om beetje aan de knoppen te draaien om voor te zorgen dat juist voor de schoolverlaters nog meer aandacht is.’’

Verslaggever Joran Denkler gaat naar de middelbare school ‘Openbaar Lyceum Zeist’ om een interview af te nemen met Bas Jacobs.

Over de auteur