Zeist

Selecteer Pagina

Onrust in het slapen door het veranderen van ons ritme

Onrust in het slapen door het veranderen van ons ritme

Het moment dat de klok wordt teruggezet naar 2:00 's nachts. Fotograaf: Isa van Gils

Zeist- De wintertijd is ingegaan en dat betekent dat zojuist de nationale klok van 3:00 ’s nachts is teruggezet naar 2:00 ’s nachts. “Lekker een uurtje langer slapen”, dat is de vaak de eerste gedachte die bij ons te binnen schiet. Echter heeft de omzet van de zomertijd naar de wintertijd meer invloed op ons dan je denkt. 

Van ’s ochtends wakker worden met licht naar ’s middags thuis komen in het donker, een switch die voor iedereen weer even wennen is. Door het invoeren van de zomertijd in 1977 verandert onze biologische klok niet één maar twee keer per jaar. In de eerste dagen van deze verandering merken relatief veel mensen onrust in hun slaap door het veranderen van hun slaap ritme. Dit komt doordat rust en beweging net als eten een van onze basisbehoefte is, slaap is dus belangrijk voor onze hoeveelheid energie. Ondanks dat elke generatie hier last van heeft, ligt de zwaarste last van het veranderen van de klok bij kinderen.

“Als een kind al slecht slaapt en er komt ook nog een tijdsverschil bij dan maakt dat het slapen nog onrustiger”, vertelt Sara van de Venne, slaapcoach gespecialiseerd in het slaapgedrag van kinderen. Hoewel elk kind uniek is en de een beter slaapt dan de ander, blijft het effect hebben. “Over het algemeen hebben kinderen structuur nodig en het zorgt aldus voor verwarring omdat je gaat tornen aan die tijden”, vertelt Sara. Het biologische ritme van kinderen is vrijwel sterk waardoor ze gewend zijn aan wanneer het licht en donker wordt. Nu de klok een uur achteruit gaat worden kinderen eerder wakker dan ze normaal gesproken al werden. 

Een voordeel van de wintertijd voor kinderen is dat het ’s avonds sneller donkerder wordt waardoor kinderen het automatisme hebben om sneller in slaap te vallen.”Echter, als kinderen overdag goed slapen heeft dat effect voor het slaapgedrag in de avond”, vertelt Sara. Je moet met veel dingen rekening houden en daarom is het wellicht belangrijk dat de ouders zichzelf van tevoren erop voorbereiden. 

De meeste ouders vinden dit een moeilijke periode omdat je de vermoeidheid van jezelf en van je kind aan moet kunnen. “Ouders zetten vaak omdat ze moe zijn een kind dan maar achter een iPad, maar daardoor worden kinderen juist te veel geprikkeld”, vertelt Sara. “Het temperament van een kind hoeft niet aan het karakter van het kind te liggen, maar aan de vermoeidheid door te weinig slaap”.

Daarnaast heeft het gebruik van een beeldscherm ook effect op je ritme. “Jongeren hebben veel meer afleiding door telefoontjes waar ze gewend aanraken waardoor hun ritme automatisch verschuift”, vertelt Sara. 

Naast dat uurtje extra slaap, moet je dus ook goed naar je lichaam luisteren en erbij stilstaan dat het even aanpassen is voor jouw slaapritme en dat van je kind. 

Reportage:

Lonneke de Jonge heeft Sara van de Venne geïnterviewd in de bibliotheek van Zeist over het effect van de wintertijd op kinderen

Reportage: Lonneke de Jonge

Over de auteur

Isa van Gils

Mijn naam is Isa van Gils, toekomstig journalist. Als een sociaal en enthousiast persoon heb ik een positieve kijk op het leven en zo op het journalistieke werk. Nieuws maak ik graag interessant op verschillende vlakken en heb ik kritieke kijk op de actuele informatie. Daarnaast schijf ik graag over cultuur en amusement. Met mijn nieuwsgierige instelling zie je mij over een aantal jaar misschien wel voorbij komen als correspondent, radiomaker of te werk bij de NOS of RTL. Momenteel ben ik verslaggever voor SVJ media en schrijf ik nieuwsartikelen over hartje Utrecht.