Zeist

Selecteer Pagina

Afhalen van duurzame kerstbomen bij dorpsboerderij de Brink in Zeist steeds populairder

Afhalen van duurzame kerstbomen bij dorpsboerderij de Brink in Zeist steeds populairder

Afhaalpunt waar de kerstbomen komen te staan. Foto: Lonneke de Jonge

Zeist- Vanaf 1 december kunnen mensen hun duurzame kerstboom afhalen bij dorpsboerderij de Brink in Zeist. In 2018 zijn ze met dit initiatief begonnen en hadden ze circa honderd klanten. Door mond op mondreclame en promotie op sociale media zijn er deze winter al zo’n vierhonderd tot vijfhonderd kerstbomen besteld door verschillende huishoudens.

Het ieder jaar kopen van een nieuwe kerstboom is een belasting voor het milieu, want de bomen worden gebruikt voor een relatief korte tijd en daarna verbrand of weggegooid. In vergelijking tot wegwerpkerstbomen worden duurzame kerstbomen na gebruik weer teruggeplaatst in de natuur en worden er bij het kweekproces geen pesticiden gebruikt.

De duurzame kerstbomen worden gekweekt in Achterveld en vanuit daar vervoerd naar alle afhaalpunten in Nederland, zoals de dorpsboerderij de Brink te Zeist. De klant bestelt de boom op de website: ‘duurzame-kerstbomen.nl’ waaruit men kan kiezen tussen 9 kerstboomtypes in alle soorten en maten. ‘De Nordmann en de Servische spar zijn het populairst onder de huishoudens’ vertelt René Janssen aan ons. Hij is terreinbeheerder van de dorpsboerderij die dit initiatief ondersteunt. Hij legt uit dat sommige Nordmannen die terug worden gebracht niet meer goed genoeg zijn om terug te plaatsen in de grond. Deze worden dan versnipperd en hebben dan alsnog een functie door de grond bij de Servische spar te voeden en uitdrogen tegen te gaan.

Wat mensen wellicht nog kan tegenhouden bij het kopen van een duurzame kerstboom is dat de prijzen wel een stukje hoger zijn dan bij wegwerpbomen. Deze liggen tussen de 20 en 50 euro per stuk, waarbij tien euro statiegeld zit. Dit doen ze om de duurzaamheid van de bomen te waarborgen en zo draag je een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Verslaggever Isa van Gils spreekt met Rene Janssen, terreinbeheerder van dorpsboerderij de Brink over hun verhaal van de duurzame kerstbomen.

Over de auteur