Zeist

Selecteer Pagina

Ongetrainde baasjes, steeds meer gevaarlijkere honden: schreeuw om cursusvereiste

Ongetrainde baasjes, steeds meer gevaarlijkere honden: schreeuw om cursusvereiste

Tijdelijke foto Pexels

Het aantal bijtincidenten met ‘gevaarlijke’ honden blijft stijgen, waardoor de roep om actie steeds luider klinkt. Minister Adema heeft eind 2023 al gepleit voor een verplichte cursus vóór de aanschaf van een hond om zo dit probleem aan te pakken. Echter, nu deze regel nog niet van kracht is, grijpen steeds meer mensen de kans om zonder verplichte theoriecursus een ‘gevaarlijke’ hond aan te schaffen, wat zorgwekkende consequenties met zich meebrengt voor de openbare veiligheid.

Steeds meer mensen lijken de waarschuwingen in de wind te slaan nu het nog mogelijk is om zonder verplichte cursus een ‘gevaarlijke’ hond aan te schaffen, waardoor een groeiend aantal problemen ontstaat. Kirsten Nieswaag, gedragstrainer voor honden en eigenaar van hondenservice Snuffel Zeist, luidt de alarmbel. Volgens haar worden er te veel risico’s genomen met de impulsieve aanschaf van deze honden. Baasjes blijken het gedrag van hun viervoeter niet te herkennen en hebben geen idee hoe ze met de uitdagingen om moeten gaan die het bezit van een potentieel gevaarlijk huisdier met zich meebrengt.

Dat baasjes het gedrag van hun viervoeter soms niet herkennen is volgens Kirsten soms goed zichtbaar: ‘Veel baasjes interpreteren het agressieve gedrag van hun hond als speelsheid, op deze manier wordt hun huisdier onbedoeld aangemoedigd om ongewenst gedrag te vertonen.’ Daarnaast zijn er nog verschillende andere redenen waarom het soms misgaat tussen de hond en het baasje: onvoldoende socialisatie, het ontbreken van grenzen stellen en het negeren van signalen van angst. Het zijn allemaal redenen die tot agressief gedrag kunnen leiden.

Cursusvereiste en andere maatregelen
De verlichte cursus voor potentiële hondeneigenaren klinkt als een cruciale stap om het aantal bijtincidenten terug te dringen. De cursus zou niet alleen moeten dienen als een soort ‘educatief platform’ om mensen bewust te maken van de verantwoordelijkheden en uitdagingen die komen kijken bij het bezitten van een hond, maar ook om impulsaankopen te voorkomen en ervoor te zorgen dat mensen de juiste keuze maken wat betreft het type hond voor hun levensstijl.

Zo zijn hondenrassen, zoals herdershonden, die van nature een sterke drijf-en bewakingsinstinct hebben, simpelweg niet geschikt als gezelschapshonden.

Minister Adema pleit echter niet alleen voor deze cursus, maar ook voor een aantal andere maatregelen om het probleem aan te pakken. Het fokken van honden met bepaalde kenmerken, zoals brede kaken, moet worden verboden. Ook moet er een verbeterde registratie komen van gevaarlijk gedrag door honden en bijtincidenten, zodat risico’s beter kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt. Verder wordt er geëvalueerd of honden die betrokken zijn bij bijtincidenten sneller geëuthanaseerd kunnen worden om herhaling te voorkomen. Tot slot staat een landelijke invoering van een muilkorf- aanlijnplicht hoog op de agenda, om zo de veiligheid van zowel honden als mensen beter te kunnen waarborgen.

Cijfers
Volgens gegevens van VeiligheidNL vinden er jaarlijks naar schatting maar liefst honderdvijftigduizend bijtincidenten plaats, waarbij kinderen in 44% van de gevallen slachtoffer zijn. Echter, tot op heden blijft het aantal bijtincidenten een moeilijk te grijpen fenomeen, met slechtst beperkte informatie over de werkelijke omvang ervan. Sinds 2021 trachten gemeenten via het Landelijk Honden Dossier deze incidenten te monitoren. Desondanks is slechts één op de zes gemeenten aangesloten bij dit initiatief, waardoor een significant deel van de gegevens ontbreekt.

Daarnaast is het ook nog eens onduidelijk of het in het geval van de bijtincidenten gaat om confrontaties tussen honden onderling of tussen honden en mensen. De gebrekkige data benadrukken nog maar eens hoe belangrijk het is dat er een verbeterde registratie komt van het aantal bijtincidenten in Nederland.

Werkgelegenheid
Als de verplichte cursus er daadwerkelijk van komt, kan dat een aanzienlijke boost betekenen voor de werkgelegenheid in de hondenbranche. Het zal ongetwijfeld resulteren in nieuwe banen voor gedragstrainers, instructeurs en andere professionals in de hondenbranche. Hondenscholen zullen dus opzoek moeten gaan naar nieuw personeel, maar zijn die mensen er wel? Dat zal moeten blijken.

Verslaggeefster Noortje Maenen gaat in gesprek met Kirsten Nieswaag. Ze praten onder andere over de zorgen van hondentrainers die zien dat steeds meer mensen een ‘gevaarlijke’ hond nemen.

Bekijk het videointerview hieronder.

Over de auteur

Sam Wouters

Sam Wouters, geboren in 2003, is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met zijn twintig jaar heeft hij interesse in sport en misdaad. Sam streeft ernaar zijn journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en te groeien als een toekomstige journalist.