Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Inwonersgroep Den Dolder koopt massaal zonnepanelen in

Inwonersgroep Den Dolder koopt massaal zonnepanelen in

Presentatie door Zonnet tijdens een informatieavond - Foto: Mathijs Polane

DEN DOLDER – Duurzaam Wonen Den Dolder (DWDD) start een collectieve zonnepanelen inkoopactie. Het idee is dat zoveel mogelijk mensen zonnepanelen inkopen om zo uiteindelijk heel Den Dolder energieneutraal te maken.

Door collectief in te kopen hoopt de organisatie meer mensen aan verduurzaming te helpen. Een ander voordeel is dat de panelen met korting ingekocht kunnen worden.

Hans Snel, een van de organisatoren, hoopt dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Er is nu al veel animo voor de verduurzaming. Er zijn al zes mensen geïnteresseerd, en vijftien op de informatieavond die het overwegen.

Snel heeft berekend dat de panelen met de huidige prijzen in ongeveer zeven jaar terug te verdienen zijn. ‘Het is een van de meest rendabele investeringen die je kunt doen,’ zegt Snel tijdens een informatieavond, ‘Het is beter dan al je geld op de bank laten staan.’

DWDD wil panelen die onder goede werkomstandigheden, zonder dwangarbeid, gemaakt zijn. De meeste zonnepanelen worden geproduceerd in China, waar werkomstandigheden slecht te controleren zijn. De voorkeur gaat dan ook uit naar Sunpower panelen, waar geen dwangarbeid in het productieproces bekend is. Deze panelen zijn ook 100% herbruikbaar, en dus duurzamer dan andere panelen.

Als installateur van de panelen heeft de organisatie Zonnet gekozen, een regionaal bedrijf. De leverancier is gekozen vanwege de duurzame panelen, en goede reviews.

Een buurtbewoner, Steven de Clerck, heeft al Sunpower panelen geïnstalleerd. ‘Ik heb natuurlijk oktober en november gehad – niet echt een top maand – maar het komt niet slecht uit’ zegt De Clerck, die zijn ervaring met Zonnet deelt tijdens een informatieavond over de panelen.

Duurzaam wonen Den Dolder organiseert nog een informatieavond op 17 januari. De actie loopt tot 31 maart.

Over de auteur

Mathijs Polane

Mathijs Polane (2005) is beginnend journalist en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij heeft een oog voor cultuur, en is elke dag wakker te maken voor nieuwe ervaringen. Daarnaast heeft hij ongekende interesse in de opbouw van Nederland, van ruimtelijke ordening tot politiek. Hij is te bereiken op mathijs.polane@student.hu.nl