The Passion: Ik geloof in jou

The Passion: Ik geloof in jou

Donderdag 28 maart vindt de 14de editie van de The Passion plaats in het dorp Zeist. Het is voor eerst in Zeist dat er zo’n groot evenement komt en het dorp is er druk bezig met alle voorbereidingen voor dit evenement. Dit jaar heeft The Passion het thema Ik geloof in jou.

 The Passion wordt sinds 2016 elk jaar door de KRO-NRCV en mediawaterschap georganiseerd. Om elke editie weer zo speciaal mogelijk te maken wordt elk jaar opnieuw de rollen van Bijbelse figureren gecast door acteurs, zangers, dansers en musicalsterren. Sommige stukken van het verhaal worden al weken van tevoren opgenomen en de rest wordt op de avond zelf uitgevoerd voor het publiek. Bewoners van Zeist en omwonende kunnen zelf bij het evenement ter plaatse zijn, om live te kunnen luisteren naar het orkest, het verhaal kijken via de grote schermen en genieten van de live optreden. Deze editie heeft nog iets speciaals wat in de vorige edities nog niet te zien was en dat is de rol van de ongelovige Thomas, gespeeld door Robbert Rodenburg. “De ongelovige Thomas die gelooft niet dat Jezus is opgestaan, die zegt ‘eerst zien dan geloven’,” aldus Reinder van Dijk, eindredacteur van KRO-NCRV. ‘Dat vind ik heel erg passend bij de tijdgeest van nu. Ik denk dat er veel jongeren zijn die ook zo denken,” Ongelovige Thomas is niet de eerste rol die er nog extra bij is gedaan. In 2021 kwam de Bijbelse figuur Maria Magdalena bij de hoofdcast erbij. Die dit jaar ook weer bij de cast er is.

The Passion is begonnen als een samenwerkingsproject tussen de omroepen Evangelische Omroep (EO) en Omroep Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). In 2016 trad KRO-NRCV als partner op, nadat RKK was opgehouden met bestaan. De betrokkenheid van EO stopte na 2020 en sindsdien is KRO-NRCV de omroep die het televisie-element uitzendt, in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland, het Kansfonds en sinds de editie van 2023 ook met het Bartiméus Fonds.

Verslaggever Jasmijn Hinfelaar ging langs bij de voorbereidingen van The Passion in Zeist waar ze onder andere gesproken met de directeur van de Protestantse Kerk in Nederland, de wethouder van Cultuur in Zeist en de eindredacteur van KRO-NCRV.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.