De Europese Investeringsbank: investeringen voor een betere toekomst

De Europese Investeringsbank: investeringen voor een betere toekomst

Europese Investeringsbank Bron: Flickr

Tussen alle grote bedrijven op de Zuidas in Amsterdam, bevindt zich het Nederlandse kantoor van de Europese Investeringsbank (EIB) in het World Trade Center. Hoewel het hoofdkantoor van deze invloedrijke financiële instelling gevestigd is in Luxemburg, speelt het kantoor in Amsterdam een essentiële rol, zoals bij de investering in het bedrijf In Ovo.

Begin november heeft In Ovo een lening van 40 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank. Het bedrijf gebruikt de investering onder andere voor de ontwikkeling van een technologie om nog in het ei het geslacht van een kippenembryo te kunnen bepalen. “Het is een onwijs goede dag voor haantjes, want door de investering kunnen we onze machines verder ontwikkelen, dus sneller en beter maken. Ook wordt de investering gebruikt om onze technologie verder te kunnen verspreiden over boerderijen over de hele wereld. Zo gaan wij ervoor zorgen dat we heel veel haantjes niet meer hoeven te doden. Daarnaast gaat In Ovo nieuwe producten ontwikkelen voor de pluimvee-industrie, zodat de diervriendelijkheid en efficiëntie wordt verbeterd”, vertelt Jesse Moerkerk, woordvoerder van In Ovo.

Het traject tot de investering was niet gemakkelijk vertelt Moerkerk: “het is een prestigieuze lening en de EIB kent deze niet zomaar toe. Het is een lang en intensief traject geweest waar de EIB en In Ovo hard hebben samengewerkt om het tot een goed einde te brengen.” Toch is het gelukt. “De investering van de EIB is voor ons super waardevol. Los van de financiële injectie, is het ook de bevestiging dat de Europese Unie dierenwelzijn en duurzaamheid op de kalender heeft staan en bereid is partijen te steunen die zich daar voor inzetten.”

In Ovo, gevestigd in Leiden, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van technologieën om het geslacht van kuikens in de eierindustrie vroegtijdig en niet-invasief te bepalen. Dit stelt pluimveebedrijven in staat om mannelijke kuikens te scheiden en te voorkomen dat ze worden uitgebroed, wat een ethische oplossing biedt voor het probleem van het doden van mannelijke kuikens in de legindustrie.

Weten wat de EIB precies inhoudt? Bekijk dan de reportage:

Over de auteur

Kiki-Jane van Iterson

Mijn naam is Kiki-Jane van Iterson (2003) en ik woon in Breukelen. Ik ben student aan de school voor Journalistiek in Utrecht en mijn passie ligt bij het buitenlands nieuws.