Kerstboom keuzestress

Kerstboom keuzestress

Kerstbomen in het tuincentrum.

Het is bijna weer zover, kerst. Over ongeveer een maand staat de Kerstman voor de deur. Maar wordt het dit jaar een kunstkerstboom of een echte kerstboom?

Hoe zit het in Nederland?
Jaarlijks geven Nederlanders meer geld uit aan een echte kerstboom dan aan een kunstkerstboom, blijkt uit de Tuinmonitor van marktonderzoeker GfK. Volgens de Volkskrant ging van alle kerstuitgaven ongeveer 31 procent in 2021 naar echte kerstbomen. Kunstbomen hadden een aandeel van 22 procent. Volgens Patrick, werkzaam op de kunstboomafdeling bij de Intratuin in Ter Aar, kiezen mensen sneller voor een kunstboom vanwege het gemak. “Mensen kunnen de boom neerzetten, je hebt hem elk jaar en je pakt hem zo weer in”, vertelt Patrick. Ook is een kunstboom uiteindelijk goedkoper omdat de boom meerdere jaren te gebruiken is.

Het milieu
Het is nog niet duidelijk wat beter is voor het milieu: een echte kerstboom of een kunstkerstboom. “Maar het is wel duidelijk dat je de milieu-impact verlaagt door lang met je boom te doen”, aldus Milieu Centraal. “Een kunstkerstboom wordt pas duurzaam wanneer je hem zo’n 12 jaar hergebruikt. Dan zou de voetafdruk vergelijkbaar worden met een gemiddelde echte kerstboom”, aldus Gezondheid en Wetenschap België.

Wat is de Nordmann voor een boom?
De Nordman is een relatief nieuwe boomsoort en wordt pas de laatste jaren echt gebruikt. “Je moet het eigenlijk zo zien, de meeste naaldbomen, die drogen snel uit. Maar een Nordman haalt het water uit zijn eigen naalden”, vertelt Ruud, buitenboom verkoper. De boom houdt dus langer zijn naalden vast doordat de boom het water terug zuigt. Hierdoor zuigen de naalden zich vast en blijven ze langer hangen.

Ben je benieuwd wat de trends worden op het gebied van accessoires? Bekijk dan de volgende videoreportage vanuit de Intratuin in Ter Aar.

Music: Christmas Theme 3 by Alexander Nakarada
Free download: https://filmmusic.io/song/4776-christmas-theme-3
Licensed under CC BY 4.0: https://filmmusic.io/standard-license

Over de auteur

Rosalie Dortland

Met een passie voor verschillende culturen, de wijde natuur, en het adresseren van ongelijkheid in de samenleving, is Rosalie Dortland een journalist die de stemmen van mensen wil laten horen. Ze creëert verschillende soorten journalistieke producties om mensen bewust te maken van maatschappelijke kwesties. Haar doel is om mensen bewust te maken van de complexiteit van maatschappelijke kwesties en hen aan te moedigen om na te denken over mogelijke oplossingen.