Eenzaamheid bij studenten tijdens de feestdagen

Eenzaamheid bij studenten tijdens de feestdagen

Afbeelding: Pexels

Kerstmis komt steeds dichterbij, de kerstverlichting hangt al aan de lantaarnpalen en de feeststollen liggen weer in de supermarkt. Voor veel mensen staan de feestdagen in teken van gezelligheid en familie. De periode wordt gezien als een tijd van vreugde en warmte. Dit geldt helaas niet voor iedereen, veel ouderen kijken vaak niet heel enthousiast uit naar deze dagen. Maar ook voor veel studenten is het vaak moeilijk deze dagen door te komen, vooral als hun familie niet in de buurt woont. Voor veel studenten kan de feestelijke tijd eenzaamheid en isolatie met zich meebrengen.

Eenzaamheid is niet iets dat alleen bij oudere mensen voorkomt, namelijk ook bij veel studenten. ‘Eenzaamheid heeft niks met leeftijd te maken, maar met levensgebeurtenissen’, zegt Eric Schoenmakers die onderzoek doet naar eenzaamheid. Terwijl anderen genieten van gezellige familiebijeenkomsten en feestelijke activiteiten, worstelen sommige studenten met gevoelens van eenzaamheid. Ver van huis en omringd door een lege campus.

Veel studenten studeren buiten hun thuisstad of zelfs buiten hun thuisland. Tijdens deze feestdagen voelen veel studenten zich dan ook geïsoleerd doordat ze niet in staat zijn om naar huis te gaan of bij hun familie te zijn. Daarnaast hebben sommige studenten niet de financiële middelen om naar huis te reizen of om bijvoorbeeld deel te nemen aan verschillende feestelijke activiteiten, aangezien een vliegtuigticket soms ontzettend prijzig kan zijn.

Tijdens de feestdagen ervaren studenten ook toegenomen druk door bijvoorbeeld examens van de studie, ook dit kan leiden tot sociale isolatie omdat zij hun tijd vooral moeten besteden aan studeren en geen tijd hebben om bij familie te zijn en kerst te vieren.

Het bespreken van eenzaamheid tijdens de kerstperiode wordt vaak gezien als taboeonderwerp. Studenten kunnen zich mogelijk terughoudend voelen om hun gevoelens te uiten omdat ze snel als ‘depressief’ bestempeld worden.

Bekijk hier de videoreportage:

In de videoreportage is de volgende muziek gebruikt:

Rue Royal – Deck the Halls

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!