In vele onderzoeken naar voedselverspilling wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen consumeerbare verspilling en niet-consumeerbare verspilling zoals schillen. Schillen van bijvoorbeeld citrusvruchten bevatten heel veel stoffen die goed hergebruikt kunnen worden.
Elke dag komen bij het bedrijf PeelPioneers in ‘s-Hertogenbosch vrachtwagens vol met gele bakken. In die bakken zitten zo’n 250 kilo aan sinaasappelschillen die opgehaald worden bij grote supermarkten. Deze sinaasappelschillen gaan dan een proces waarbij er ten eerste kleine stukjes gekonfijte sinaasappelschil wordt gewonnen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in gebakjes en koekjes. Ten tweede wordt er olie gewonnen uit de schil. Dit wordt door de geur en kleur vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen aangezien het ook goed ontvet.
Ook wordt er uit de schil een vezel gewonnen die als je hem droogt en er een poeder van maakt, de bijzondere eigenschap heeft zowel te kunnen mengen met water als met oliën. Hierdoor kan dit gelden als vervanger van een heleboel e-nummers die als emulgator fungeren in een product. Ook kan dit gebruikt worden in het maken van veganistische mayonaise en dus ook in hamburgers.
Het streven van PeelPioneers is om zo veel mogelijk circulair te produceren. Alle afvalproducten van het productieproces worden ook weer hergebruikt. Zo wordt het suikerwater, dat na de productie overblijft, gegeven aan vee. Hier zit namelijk veel vitamines en voedingsstoffen in die de dieren goed kunnen gebruiken.