Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht werken samen om Utrecht Science Park te verduurzamen

De hogeschool Utrecht  en de Universiteit Utrecht werken samen om Utrecht Science Park te verduurzamen

Tijdens de Science Week wordt een lezing gegeven over de nieuwe samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht (HU)  en de Universiteit Utrecht (UU) voor een versnelde circulaire economie.

De HU Science Week vindt plaats van 29 september tot 8 oktober. Science Week bestaat sinds 2021, en is bedacht door mensen met een liefde voor innovatie. Bij de Science Week werkt iedereen samen aan een gezonde en duurzame samenleving. Op vrijdag 6 oktober om tien uur ‘s ochtends vond er bij de Heidelberglaan 15 een lezing plaats over duurzame samenwerking. Duurzame samenwerking is essentieel voor een circulaire economie. Een circulaire economie is een economie waarin zoveel mogelijk producten hergebruikt of gerecycled worden om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van de producten uitgebreid. Het bedrijfsleven en de wetenschap hebben elkaar nodig om duurzame oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren. 

Op deze vroege ochtend bestaat het publiek voornamelijk uit zakenmensen van middelbare leeftijd die netjes gekleed zijn en enkele ijverige studenten zonder ochtendhumeur. Na een welkomst door de trotse directeur van het Science Park, Jan Henk van der Velde, brengt hoogleraar Bert Weckhuysen een enthousiast verhaal over de plannen van zijn team voor een duurzaam science park. Hij is hoogleraar katalyse, energie en duurzaamheid maar zijn verhaal is makkelijk te volgen, ook voor mensen die weinig over duurzaamheidstechnieken weten. Zo maakt hij foto’s van katalysatoren die aan het werk zijn en zoekt stofjes die plastic en garnalenafval kunnen omzetten naar iets bruikbaars zoals plastic. Op de circulaire en duurzame campus van Utrecht Science Park wil hij graag vier windmolens plaatsen. ‘We moeten het zien als een proeftuin om wetenschap, technologie en onderwijs vooruit te krijgen’ zegt hij.  Omdat er zoveel mensen dagelijks naar het Science Park komen, gebruiken deze scholen net zoveel energie als een dorp of kleine stad. Daarom moeten onderwijsinstellingen duurzamer worden. Momenteel wordt aardolie omgezet in een hele grote installatie, die ook gebruikt kan worden om biomassa of afval om te zetten. Omdat er veel moet gebeuren en dat veel geld kost kan de duurzame campus er alleen komen als iedereen (wetenschappers, economen, rechters etc.) samenwerkt om dit ook echt mogelijk te maken. Professor Weckhuysens presentatie duurt ongeveer 40 minuten maar blijft boeiend door zijn enthousiasme voor het project. Het is de eerste keer dat dit stuk als geheel  gepresenteerd wordt, omdat alle informatie nieuw is. Hij is erg positief over de uitvoering van dit plan, omdat hij denkt dat het geld wel volgt als het idee goed genoeg is.

Een van de wetenschappers met wie de hoogleraar al samenwerkt is Patrick Cramers, onderwijsdeskundige en directeur van het instituut voor life science & chemistry bij de hogeschool Utrecht. Hij vertelt dat de circulaire economie versneld gerealiseerd kan worden door de faciliteiten van de hogeschool en universiteit te gebruiken. Samenwerking en vertrouwen tussen de HU en de UU is essentieel om het plan uit te werken. Volgens hem is samenwerking op vier onderdelen belangrijk: community, faciliteiten, onderwijs en oplossingen. Zo kwamen alle science labs bij elkaar om na te denken over hoe ze hun labs duurzaam kunnen maken. Het gaat hier bijvoorbeeld over hoe ze het afval gaan verzamelen, zorgen dat het juiste afval verzameld wordt en etensresten doneren. 

Na de lezingen van de UU en de HU is er tijd voor vragen en informeel napraten met koffie en taart. Beide heren blijven nog een tijdje hangen om met de bezoekers  te praten. Al met al een inspirerende lezing met veel praktische ideeën voor de toekomst. 

Vika van Lenteren spreekt met Bert Weckhuysen, hoogleraar Inorganic Chemistry and Catalysis, over een innovatief projectplan voor de vergroening van Utrecht.

Over de auteur