Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Lichtjesmars voor Palestina verlicht de straten van Utrecht: ‘We moeten nu in actie komen’

Lichtjesmars voor Palestina verlicht de straten van Utrecht: ‘We moeten nu in actie komen’

Op het Jaarbeursplein in Utrecht komen op 14 december aanhangers van Palestina samen om aandacht te vragen voor het conflict in de Gazastrook door middel van een protest en lichtjesmars. Utrecht4Palestine en New Neighbours Utrecht verlichten samen met een grote menigte de straten van het centrum in Utrecht. Aanhangers van deze organisaties willen dat Palestina een onafhankelijk land wordt en dat de oorlog tussen Israël en Hamas stopt.

Het protest begint op het Jaarbeursplein met een aantal sprekers die hun verhaal doen voor de ruim 1500 mensen die zich verzamelt hebben. Bij de sprekers komen veel emoties los: ‘Ik kan ’s nachts niet slapen, ik weet niet of mijn familie nog leeft na een aanval’, vertelt een van de sprekers. De woorden hebben ook veel effect op de menigte die zich heeft verzameld voor de trappen op het Jaarbeursplein; ‘We zijn machteloos, onverschillig’, zegt een demonstrant. Bijna iedereen aanwezig heeft iets kenmerkend voor Palestina bij zich. Veel demonstranten zijn te zien met een Palestijnse vlag in hun hand, of een protestbord met een tekst zoals ‘stop the genocide’. Ook wordt er een lied voor Palestina gezongen, waarna een minuut stilte wordt gehouden.

Na het luisteren naar de sprekers komen de lampjes tevoorschijn. Tijdens de lichtjesmars loopt de menigte van het Jaarbeursplein naar het Domplein. Voorop worden lampjes vastgehouden die de tekst ‘Let Gaza Live’ uitbeelden. Er wordt gezongen en geroepen voor Palestina. ‘Cease fire now’ en ‘free free Palestine’ blijf je de gemeenschap horen roepen. De mars trekt veel aandacht van buitenstaanders. Door de grote groep demonstranten wordt de weg enigszins geblokkeerd voor andere weggebruikers, maar er ontstaat geen grote overlast.

De zee van lichtjes voor Palestina loopt door het centrum van Utrecht heen en eindigt uiteindelijk op het Domplein. Bij het Verzetsmonument kunnen mensen bloemen en knuffels neerleggen, of een kaarsje aansteken ter gedachte aan de slachtoffers in het getroffen gebied. Het hele plein staat in het teken van Palestina. Demonstrant Renske spreekt zich uit over hoe Nederland betrokken is bij de oorlog die Israël op de Gazastrook uitvoert. ‘Je bent onvrijwillig medeplichtig als je woont in dit land, nog nooit heb ik me zo geschaamd voor Nederland’.

Utrecht4Palestine, New Neighbours Utrecht en ook Extinction Rebellion strijden samen met hun gemeenschap voor staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ook willen ze dat Palestina onafhankelijk wordt van Israël. De menigte komt samen om hun stem te laten horen en aandacht te vragen voor alle slachtoffers in de Gazastrook. Al decennia lang is er een conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen, maar na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 is het conflict nog verder geëscaleerd. Iedere dag overlijden er mensen in het oorlogsgebied.

Op Instagram wordt een oproepje gedaan om mee te doen aan de demonstratie. De aankondiging verspreidt als een lopend vuurtje, het bericht wordt gedeeld op allerlei sociale media. Ongeveer 1500 mensen verzamelen zich om 19:00 om samen hun steun aan Palestina te laten horen. Vrienden en families komen hier samen om elkaar te steunen tijdens de demonstratie. Veel mensen die hier komen kennen mensen die slachtoffer zijn van de oorlog. ‘Gisteren is een vriend van mij, Achmed, samen met zijn vrouw en één van zijn twee kinderen gedood in Gaza’, vertelt iemand van de organisatie bij Utrecht4Palestine.

Het protest verloopt vrij rustig. Er is politie en handhaving aanwezig, maar er is geen reden voor hen om op te treden. Wel wordt er door buitenstaanders wat vuurwerk afgestoken, de organisatie van de demonstratie stapt er gelijk op af om het protest zo vredig mogelijk te laten verlopen.

Er worden steeds meer demonstraties georganiseerd om aandacht te vragen voor het conflict in Gaza. Iedere paar weken wordt er een sit-in georganiseerd op Utrecht Centraal en andere treinstations in Nederland. ‘We zullen doorgaan met demonstreren, totdat Nederland een oproep doet tot staakt-het-vuren’. De Palestina-gemeenschap is niet zo bekend in Nederland, doordat Palestina nog steeds niet als onafhankelijke staat wordt beschouwd. Die gemeenschap laat iedere week weer van zich horen, deze keer in het centrum van Utrecht.

Dit zal dus niet de laatste keer zijn dat Utrecht in de kleuren van Palestina kleurt. De Palestijnse gemeenschap in Utrecht blijft groeien; ‘Het demonstreren is pas afgelopen als Palestina onafhankelijk is’.

De demonstranten willen liever niet hun volledige naam delen, vanwege hun veiligheid.

 

Over de auteur

Fenna Toet

Mijn naam is Fenna Toet, ik ben 18 jaar en ik studeer journalistiek aan de School Voor Journalistiek in Utrecht. Op dit moment zit ik in mijn eerste studiejaar en ik ben dan ook beginnend journalist. Ik wil stukken schrijven om nieuws dichter bij mensen te brengen. Graag maak ik de wereld een stukje beter door verhalen van mensen gehoord te laten worden. Mijn interesses liggen vooral in (buitenlandse) politiek, veiligheid en cultuur. Stukken over deze onderwerpen schrijven vind ik dan ook het mooiste wat er is.