Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

HKU studenten krijgen podium om hun werk te laten zien

HKU studenten krijgen podium om hun werk te laten zien

Volgens cijfers van het UWV staan kunstacademies al een aantal jaar onderaan de lijst als het gaat om arbeidsmarktpositie. De HKU-opleiding “Writing for Performance” organiseert voor elke jaarlaag een avond om hun werk te presenteren aan het publiek, deze week was Jaar 3 aan de beurt.

Elk jaar publiceert de UWV een lijst met arbeidsmarktposities voor hbo-opleidingen, de kunstacademie staat in 2020 op 89, Theater op 85. Maar dit stopt mensen er niet van om zich aan te melden voor een kunstopleiding. Je moet misschien wat beter je best doen en jezelf echt laten zien, zoals op de avond van “Writing 3: De Solo’s”. Alle studenten kregen creatieve vrijheid om hun talent te laten zien en een publiek te trekken voor hun werk.

Bij binnenkomst word je ontvangen door studenten die je zullen rondleiden langs alle stukken van de studenten. Verdeeld over verschillende lokalen, met zelfs iets wat zich buiten afspeelt, is er een hele verzameling aan talent aanwezig bij de HKU deze avond. Van ‘shortfilms’ tot speurtochten naar plaaggeesten, iedereen is vrij om zichzelf op hun eigen manier te presenteren. “Dit is echt een project waar wij tegen de studenten zeggen “We gaat het niet sturen, je krijgt alleen een opdracht, tien minuten en alle lokalen”” zegt Mathijs Verboom, studiecoördinator van de studie “Writing for Performance”

Een onderdeel van de avond is een interactief stuk waarin we opzoek gaan naar plaaggeesten, tijdens dit evenement geeft hij Mathijs wat verduidelijking over het proces van de studenten wanneer ze afstuderen en het werkveld ingaan. “Netwerken is erg belangrijk.” benoemd Mathijs “Er worden ook mensen uitgenodigd uit het werkveld, die komen echt kijken wie hier rondlopen”, zegt Matthijs. Wanneer het gaan over de stap van de opleiding naar het werkveld, ziet Mathijs zelf ook in dat het niet altijd makkelijk is, “Het is wel de bedoeling dat we de studenten zo goed mogelijk voorbereiden.” benoemd Mathijs “Het gat van een veilige opleiding naar zoek het zelf maar uit is natuurlijk wel groot, maar wanneer ze afstuderen kennen ze het werkveld goed genoeg en weten we wie ze zijn.”

Jasmijn Kenselaar, student Writing for Performance, geeft toe ook twijfels te hebben gehad over de studie door de lage beroepskansen. “Het was wel iets waar ik mij zorgen over maakte,” begint Jasmijn, “Ik ben ook buiten school veel bezig zodat ik een goed portfolio heb”. Jasmijn presenteert deze avond een korte film die ze heeft gemaakt over een meisje die chronisch online is. In een lokaal mogen alle bezoekers gaan zitten op een kleedje en de 10 minuten lange film bekijken. “Ik weet dat je niet altijd 100% kunt doen wat je wilt, maar er zijn ook veel andere banen in de kunst waar je ernaast nog iets anders kunt doen” aldus Jasmijn.

Er wordt zo hard mogelijk gewerkt om de transitie van de opleiding tot het werkveld zo makkelijk mogelijk te maken voor de studenten. Dit soort avonden, samen met stages en buitenschoolse activiteiten zorgen ervoor dat er een grote kans op slagen is.

Over de auteur

Casper Groendijk

Mijn naam is Casper, geboren in het schilderachtige Dokkum in 2001 en opgegroeid op het prachtige Schiermonnikoog. Door mijn nieuwsgierigheid en interesse in internationaal nieuws heb ik gekozen om journalist te worden. Als student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, streef ik ernaar mijn doel te bereiken: oorlogscorrespondent worden. Met vastberadenheid en een passie voor verhalen wil ik een stem zijn voor degenen die hun verhaal willen delen, waar ook ter wereld.