Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Steeds meer zonnepanelen te zien in Utrecht stad

Steeds meer zonnepanelen te zien in Utrecht stad

De afgelopen jaren is het aantal procent daken dat zonnepanelen heeft gestegen in de tien wijken van Utrecht stad. Sommige wijken doen dit sneller dan andere wijken. De binnenstad loopt nog erg achter vergeleken met de andere wijken in Utrecht stad. 

Dat de binnenstad nog achterloopt op het aantal zonnepanelen vergeleken met de andere wijken in Utrecht stad komt doordat er panden staan die een monumentale status hebben. Dat betekent dat er veel meer strengere regels vastzitten aan wat je met de buitenkant van een pand mag doen. Daardoor is het aantal procent daken met zonnepanelen in de data van de binnenstad elk jaar het laagst gebleven vergeleken met de andere wijken. Youri Noorman, projectmanager bij Zon op dak, een bedrijf dat mensen en bedrijven helpt en ondersteunt bij het realiseren van zonnepanelen op het dak, zegt dat hier ook nog een andere reden voor is. ‘Het kan ook meespelen dat er veel huurwoningen staan en dat er veel studenten wonen. Hierdoor is het moeilijker om zonnepanelen op het dak te krijgen omdat de mensen die er wonen geen eigenaar zijn van het pand. De energierekening van de huisbaas wordt er namelijk niet lager op want de mensen die in het pand wonen betalen de energie.’ 

 

Om ervoor te zorgen dat er ook in de binnenstad meer zonnepanelen komen probeert Zon op dak de regels te versoepelen voor het verduurzamen van de monumenten. Bij het verduurzamen van huurwoningen proberen ze ook mee te helpen. Dat doen zij door samen te werken met rijksoverheid die daar geld voor vrijmaakt. Dat geld komt terecht bij de gemeente en die kan er dan voor zorgen dat die panden verduurzaamt worden. Daarnaast worden er door de rijksoverheid ook regels bedacht zodat een huurbaas verplicht is om een pand te verduurzamen ook als hij er zelf niet woont.  

De uitschieters die in de data gelijk opvallen zijn twee wijken, namelijk Leidsche rijn en Vleuten-De meern. Elk jaar dat zijn dat uitschieters en zaten in 2023 al bijna tegen de zestig procent daken met zonnepanelen aan. Youri noorman vertelt dat dit deels komt doordat er veel nieuwbouw in deze wijken staat. En bij nieuwbouw is het vaak verplicht om het pand zo duurzaam mogelijk te maken en dat kan onder andere met zonnepanelen. Er worden tegenwoordig veel meer eisen gesteld aan huizen. Een van die eisen is de BENG norm, dat staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw. Dat betekent dat er van huizen wordt geëist dat er op verschillende vlakken energie wordt bespaard. Daarnaast heeft het er ook mee te maken dat er mensen wonen in die wijken die over het algemeen genoeg geld hebben om te investeren in zonnepanelen.  

  Voor veel mensen is de reden om zonnepanelen te nemen zodat zij duurzame energie op kunnen wekken en hiermee te besparen. Een van die mensen is Ron Blokker die dit jaar ook voor zonnepanelen heeft genomen. ‘Geld op de bank zetten levert tegenwoordig niks meer op en dit wel. Ik ben ook elektrisch gaan rijden dus dan is het ook handig om zonne-energie in mijn auto te stoppen’, zegt hij.  Andere mensen nemen de zonnepanelen nog niet. Dit kan zijn omdat ze de zonnepanelen niet mooi vinden staan of omdat het dak niet geschikt is voor de panelen. Maar het kan mensen ook tegenhouden door netcongestie. Dat ontstaat wanneer er veel zonnepanelen zijn en er dus veel energie opgewekt wordt waardoor het stroomnet steeds voller wordt. Daardoor moet er veel meer stroomnet gebouwd worden, zoals meer kabels. Dit zorgt er dus eigenlijk voor dat er te weinig ruimte is voor nieuwe energie op het stroomnet, omdat er anders kortsluitingen ontstaan. Daarom hebben de zonnepanelen een omvormer, zet stroom door naar het net, die automatisch uitgeschakeld wordt als er te veel stroom op het net komt en voorkomt hiermee de kortsluitingen. 

 

(De data is gebaseerd op een inwonersenquête. Die is afgenomen in 2019,2021 en 2023. Er is geen inwonersenquête afgenomen in 2020 en 2022. Daarom ontbreekt deze data) 

 

Over de auteur

Tess Blokker

Tess Blokker is 18 jaar en woont in Nibbixwoud (Noord-Holland). Ze is een eerstejaars student Journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Na het kijken van heel veel misdaaddocumentaires, heeft de misdaadjournalistiek haar interesse gewekt. Naast de misdaadjournalistiek wilt ze verder ook nog ontdekken of andere onderwerpen in de journalistiek haar interesse kunnen wekken.