Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Universiteit Utrecht schaft wegwerpbekers af

Universiteit Utrecht schaft wegwerpbekers af

Een koffiezetautomaat op de Universiteit Utrecht, nu nog met wegwerpbekers.

Vanaf 1 november zal de Universiteit Utrecht geen wegwerpbekers meer aanbieden bij de koffiezetautomaten in de gebouwen van de universiteit. Het oorspronkelijke plan om dit op 4 september in te voeren was door logistieke beperkingen niet haalbaar. (Audio door Kayleigh Hogerheijde)

Beginnend op 1 januari is het landelijk verboden om wegwerpplastic, inclusief bekers, gratis weg te geven. De Universiteit Utrecht (UU) loopt dus alsnog twee maanden op de zaken vooruit door in november al de wegwerpbekers uit te faseren. De reden voor de vertraging was volgens Evi Aangenendt, programmamanager Zero Waste op de UU, dat er niet genoeg keramische bekers en mokken beschikbaar waren in de kantooromgevingen. 1 november was de snelst haalbare datum om de wegwerpbekers uit te faseren.

Als vervanger van de wegwerpbekers voor studenten zullen er herbruikbare hard cups beschikbaar zijn bij de koffiezetautomaten, voor één euro per stuk. Deze worden geleverd door MAAS, de koffieleverancier van de UU. Ook bieden de cateraars van de verschillende horecagelegenheden in de UU herbruikbare BillieCups. Volgens Aangenendt zijn er vorig jaar op de UU 1.200.000 wegwerpbekers gebruikt. Dit aantal zal na het afschaffen uiteraard nul zijn.

Een voordeel van de vertraging is dat nieuwe studenten niet verrast worden door het missen van de wegwerpbekers. Aangenendt meldt dan ook dat de reacties op het afschaffen van de wegwerpbekers tot dusver grotendeels positief zijn. Aangenendt: ‘In principe vinden faculteiten dat een beetje spannend. Maar iedereen begrijpt het wel heel goed.’

Luister hier naar een interview met Evi Aangenendt voor verdere info:

Over de auteur

Bram Wissink

Bram Wissink (1999) is een beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Bram is 24 jaar oud en woont in Arnhem. Hun interesses liggen vooral bij politieke journalistiek, langdurige onderzoeksjournalistiek, en LGBTQ+-onderwerpen. Bram is geboren en opgegroeid in het Achterhoekse Eibergen. Na een VWO-opleiding in Zutphen heeft die tijdens hun studie Geschiedenis afwisselend in Arnhem en Nijmegen gewoond. Tijdens die studie heeft Bram ontdekt dat hun passie bij journalistiek ligt. Hen heeft enkele artikelen geschreven en redactiewerk verricht op vrijwillige basis. Hierna volgde Bram een stage bij Follow the Money en heeft die freelancewerk gedaan voor verschillende platforms. Voor de School voor Journalistiek is Bram in Utrecht-Oost bezig met de buurten Rijnsweerd, Utrecht Science Park, Galgenwaard e.o., en Maarschalkerweerd. Hen luistert graag naar wat inwoners in de buurten te zeggen hebben en hoe zij het nieuws in hun omgeving ervaren.